Αναζήτηση
  • Georgios Polychronidis

Χειμερινές διακοπές στην Αυστρία. Μήπως να τις αναβάλλουμε για φέτος;

Ενημερώθηκε: Μαι 7

Με το δεύτερο κύμα του COVID-19 να έχει φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, η Αυστρία και η Ελλάδα δεν αποτελούν καμία εξαίρεση. Αναφέρομαι και στην Ελλάδα, γιατί και όλα τα πράγματα να είναι καλά στην Αυστρία, για να μπορέσει ο Έλληνας ταξιδιώτης να επισκεφτεί τις Άλπεις, θα πρέπει και η κατάσταση στην Ελλάδα να είναι επίσης ήρεμη και να μην υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις.Με πολλούς φίλους και αναγνώστες της σελίδας να κάνουν ήδη ερωτήσεις για την κατάσταση στην Αυστρία, για τις προβλέψεις μου για τον χειμώνα, όπως και αν αξίζει το ρίσκο να ταξιδέψουν και φέτος στον αγαπημένο τους χειμερινό προορισμό, το μόνο που μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα είναι η έντονη επιφύλαξη μου για ένα τέτοιο ταξίδι.


Το μόνο που έχω μάθει αυτούς τους 9+ μήνες πανδημίας, είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο όπως και προβλέψιμο. Προσωπικά μιλώντας, και δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο, δεν πιστεύω πως φέτος οι συνθήκες ευνοούν για ένα ταξίδι στην Αυστρία. Φυσικά οι συνθήκες μέσα σε λίγες μέρες μπορεί να αλλάξουν, αλλά και πάλι επειδή μιλάμε για ταξίδι στο εξωτερικό, πρέπει ο καθένας να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός πριν πάρει μια τέτοια απόφαση.Μπορώ όμως να σας παραθέσω κάποια θετικά και αρνητικά στοιχεία για να αποκτήσετε μια εικόνα πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.


Μέτρα: Η κυβέρνηση, τα ομόσπονδα κρατίδια αλλά και τα χιονοδρομικά, οι τρεις κύριοι παίκτες δηλαδή, έχουν ήδη ανακοινώσει αυστηρά μέτρα προστασίας για την επερχόμενη χειμερινή σεζόν. Ειδικά τα χιονοδρομικά όπως του Ischgl, έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη με τα μέτρα προστασίας για να μην αντιμετωπίσουν πάλι αντίστοιχο γεγονός με αυτό του πρώτου κύματος που έπληξε σημαντικά την φήμη του χιονοδρομικού. Ήδη με την απαγόρευση του Apres Ski, οι συναρθοίσεις σταματάνε, οι πίστες στα χιονοδρομικά είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχει συνωστισμός, ενώ και για τα λιφτ έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα. (Διαβάστε για τα γενικά μέτρα εδώ ή ενδεικτικά του Ischgl εδώ)


Το καλοκαίρι στο Τιρόλ οι επισκέπτες από Γερμανία και Ολλανδία άγγιξαν τα 2.300.000. Παρόλο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τον Αύγουστο τα ενεργά κρούσματα στο Τιρόλ είχαν φτάσει μόλις τα 3, όταν τον Απρίλιο ήταν στα 3.500. Η αύξηση των κρουσμάτων ξεκίνησε πάλι τον Σεπτέμβριο, ενώ πρόσφατα άρχισαν πάλι να μειώνονται αισθητά με τα νέα μέτρα. Οπότε ο αριθμός των επισκεπτών ίσως να μην παίζει ρόλο στην εξάπλωση στην νόσο όσο τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν οι αρχές στους προορισμούς, οι ίδιοι οι κάτοικοι αλλά και οι ταξιδιώτες.


✅ Ακυρώσεις Δωματίων. Με ακυρώσεις και ταξιδιωτικά απαγορευτικά κυβερνήσεων από σημαντικές αγορές (όπως πχ Ιρλανδία για όλη την σεζόν ή η Ολλανδία μέχρι μέσα Γενάρη), πολλά ξενοδοχεία κάνουν ήδη μεγάλες προσφορές, ακόμα και για τα Χριστούγεννα, ενώ η πλειοψηφία τους έχει ευέλικτα ακυρωτικά έως και λίγες μέρες πριν την άφιξη. Φυσικά και το καθιερωμένο Σάββατο-Σάββατο δεν ισχύει πλέον.


✅ Αεροπορικά εισιτήρια. Και τον χειμώνα προβλέπεται να υπάρχουν αρκετές προσφορές από τις αεροπορικές εταιρείες λόγω χαμηλής ζήτησης, ειδικά σε μήνες που ανέκαθεν οι τιμές των αεροπορικών για Μόναχο ήταν γενικά χαμηλές (Ιανουάριο - αρχές Μαρτίου).Πτήσεις μέσω Μονάχου. Το ότι το αεροδρόμιο εξυπηρέτησης βρίσκεται στην Γερμανία, μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε περίπτωση έξαρσης του ιού, με τους ταξιδιώτες να πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν και τις απαιτήσεις μιας τρίτης χώρας ή του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας.


Πτήσεις. Η χαμηλή ζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση ή και ακύρωση δρομολογίων, το οποίο σημαίνει αν γίνουν τελευταία στιγμή μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην μεταφορά προς τον προορισμό σας.


Χιονοδρομικά. Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για κλείσιμο των χιονοδρομικών παρθήκαν σε διάστημα λίγων ημερών από την ανακοίνωση των κρουσμάτων στο Ischgl. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανακοίνωσης νέων κρουσμάτων μπορεί ένα χιονοδρομικό να κλείσει άμεσα για αόριστο χρόνο και εσείς να πρέπει να διακόψετε τις διακοπές σας, με ότι αυτό σημαίνει για την ταλαιπωρία που θα υποστείτε.


Συμβουλές για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν.


Η πανδημία από την μία έχει "καταστρέψει" την ζωή μας αλλά από την άλλη δημιουργεί και ευκαιρίες διακοπών για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Οι συμβουλές μου για όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν είναι:

  • Κάντε last minute κρατήσεις (με ορίζοντα μια εβδομάδα πριν την επιθυμητή άφιξη) σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, γιατί είναι πιο πιθανό να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον χειμερινό προορισμό ή στις πτήσεις.

  • Για last minute κρατήσεις συνήθως τα ξενοδοχεία δεν ζητάνε προκαταβολή και τα ακυρωτικά είναι επίσης ευέλικτα (Σε περίπτωση lock down φυσικά θα είναι δωρεάν).

  • Επικοινωνήστε με εξειδικευμένα ταξιδιωτικά γραφεία πάνω στον χειμερινό τουρισμό, καθώς θα γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση του προορισμού και των ξενοδοχείων, ή και θα μπορούν να βρουν για εσάς αποκλειστικές προσφορές. Επίσης σε περίπτωση lock down θα μπορούν να βρουν σχετικά γρήγορα λύσεις για την επιστροφή σας.

  • Λόγω δραστηριοποίησης μου στην περιοχή Kirchberg-Kitzbühel, όσοι επιθυμούν να την επισκεφτούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου για γενικές πληροφορίες ή και διαμονή.


885 προβολές0 σχόλια