top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Όταν για χάρη του τουρισμού αλλάζεις το όνομα της πόλης σου!

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019



Bad Gastein © Gasteinertal Tourismus

BAD HOFGASTEIN & BAD GASTEIN

Η κατάλληλη τουριστική προβολή είναι απαραίτητη, θα αλλάζατε όμως και το όνομα της πόλης σας για αυτόν τον λόγο; Πως θα σας φαινόταν δηλαδή αν για χάρη του τουρισμού η πόλη σας, πχ η Νέα Μάκρη άλλαζε το όνομα της σε Μάκρη; Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο που διάβασα στο ORF, θα αναφερθώ στην περίπτωση του Bad Hofgastein, ένα χωριό 6.000 κατοίκων με 183.000 επισκέπτες και πάνω από 1.000.000 διανυκτερεύσεις ετησίως.


Spa in Winter- Gastein © Gasteinertal Tourismus

Spa in Gastein © Gasteinertal Tourismus

Το Bad Hofgastein είναι ένα από τα τρία ορεινά χωριά στην κοιλάδα του Gastein στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ. Τα άλλα δύο είναι το Dorfgastein και το πλέον γνωστό σε πολλούς Bad Gastein. Πρόκειται για ένα γνωστό τουριστικό θέρετρο με μεγάλη επισκεψιμότητα χειμώνα καλοκαίρι. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για διακοπές ευεξίας, χάρη στα πολλά ιαματικά λουτρά και θερμές πηγές που έχει. Αντίστοιχα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχές έχουν επενδύσει σε αυτό το τουριστικό προϊόν και είναι πλέον άριστα οργανωμένες με εγκαταστάσεις SPA. Στην περιοχή μάλιστα μόλις φέτος το καλοκαίρι λειτούργησαν και οι πρώτες λίμνες με ζεστό νερό!


Bad Hofgastein © Gasteinertal Tourismus

Πριν λίγες μέρες λοιπόν αποφασίστηκε από την κοινότητα οι επόμενες διαφημιστικές εκστρατείες του χωριού να μην περιέχουν την λέξη Bad. Το όνομα Bad φυσικά και δεν μεταφράζεται ως "κακό" αλλά είναι η γερμανική λέξη που αντιστοιχεί στο ιαματικό λουτρό. Πλέον στις διαφημίσεις κάτω από το λογότυπο "Hofgastein"θα υπάρχει είτε το "Alpine Spa" είτε το "Wellness in the Alps". Ο λόγος που το αποφάσισαν ήταν για να μπορέσουν να διαφοροποιηθούν από τα γειτονικά χωριά και να μην οδηγούνται οι υποψήφιοι τουρίστες από τις μηχανές αναζήτησης (πχ google) στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό "Bad Gastein". Το παράδοξο εδώ είναι ότι και το χωριό αυτό άλλαξε πριν 20 χρόνια επίσημα όμως το όνομα του από Badgastein σε δύο λέξεις Bad Gastein - (Ιαματικά) Λουτρά Γκάσταϊν- για να μπορέσει να προσδιοριστεί η περιοχή ως λουτρά και να εμφανίζεται σε περισσότερες αναζητήσεις στο ίντερνετ.

Φυσικά η αλλαγή αυτή έφερε πολλές αντιπαραθέσεις στα μέλη της κοινότητας, κυρίως για λόγους ότι θα κινδυνεύει να χαθεί η ταυτότητα του χωριού. Παρ' όλα αυτά η αγγλόφωνη διαφημιστική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα της είτε θετικά είτε αρνητικά θα χρειαστούν φυσικά μεγάλο χρόνο για να αποτιμηθούν.

Πηγή: Salzburg.ORF.at


61 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page