top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Πως μια μονομαχία αλόγων προσελκύει 2.000 θεατές

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019


Κάθε Ιούνιο περίπου 2.000 επισκέπτες συγκεντρώνονται σε υψόμετρο 1.400μ. στο Brixental για να παρακολουθήσουν ένα έθιμο που ίσως μερικοί από μας να το γνώριζαν μόνο από διηγήσεις των παππούδων μας. Το καλοκαιρινό αυτό έθιμο με τους επιβήτορες ονομάζεται Hengsauftrieb (Χενγκς-άουφτριμπ) και ήμουν και εγώ εκεί!

"Τα αρσενικά άλογα στο φυσικό τους περιβάλλον κάθε καλοκαίρι μονομαχούν μεταξύ τους για την ανάδειξη του αρχηγού του κοπαδιού."


Η μονομαχία των αλόγων

©Tania Ioannidou

Το Τιρόλ εκτός από τις πολλές φάρμες αλόγων, πολλά άλογα διαθέτουν και οι κτηνοτρόφοι στις μονάδες τους. Τα αρσενικά άλογα από την φύση τους κάθε καλοκαίρι μονομαχούν μεταξύ τους για την ανάδειξη του αρχηγού του κοπαδιού. Στην περιοχή που μένουμε η μονομαχία αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα δύσβατο ορεινό λιβάδι, και είχα την ευκαιρία με φίλους από το Κιρχμπεργκ να επισκεφτώ αυτήν την ειδική "τελετή".


©Tania Ioannidou

Το πρωινό ξύπνημα είναι πάντα απαραίτητο όταν μιλάμε για εκδηλώσεις στις Άλπεις. Άλλωστε έπρεπε να βρισκόμαστε από τις 08:30 στις πλαγιές της βουνοκορφής Großen Rettenstein στα 1.400 υψόμετρο. Εκείνη την ώρα άρχισαν να μαζεύονται και οι πρώτοι παρευρισκόμενοι, που ερχόντουσαν είτε με ποδήλατα είτε με ταξί αφού τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονταν μέχρι το λιβάδι που διοργανώνεται η εκδήλωση.


©Tania Ioannidou

Εκτός από το υπέροχο τοπίο και τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, η ατμόσφαιρά έγινε πιο ευχάριστη με το που ξεκίνησε να παίζει η τιρολέζικη μπάντα παραδοσιακά τραγούδια. Φυσικά υπήρχαν και καντίνες με τραπεζοκαθίσματα για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας μέχρι να ξεκινήσει το κύριο γεγονός της εκδήλωσης.



Μπρίξενταλ

©Tania Ioannidou

Την διασκέδαση μας την διέκοψαν τα αρσενικά όλαγα όταν πριν το μεσημέρι μαζεύτηκαν στο λιβάδι και ξεκίνησαν να μονομαχούν για να βγάλουν τον αρχηγό του κοπαδιού για το καλοκαίρι. Τα χτυπήματα πολλές φορές ήταν τόσο δυνατά που δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πόνο προκαλούσαν, ειδικά αυτά προς τον νεαρό επιβήτορα που έγινε ο σάκος του μποξ για τα υπόλοιπα άλογα. Σε μερικά χρόνια πιθανότατα θα μπορέσει να ανταγωνιστεί στα ίσα τα υπόλοιπα του κοπαδιού.


Διασκεδάζοντας στις Άλπεις

©Tania Ioannidou

"Μπορεί πλέον να μην χρησιμοποιούνται σε αγροτικές εργασίες αλλά για τους Τιρολέζους τα άλογα είναι ταυτισμένα με την ιστορία τους. Ακόμα και σήμερα εκτρέφεται η Τιρολέζικη ράτσα Haflinger σε διάφορες φάρμες."


©Tania Ioannidou

Η μονομαχία κράτησε μία ώρα και στην συνέχεια μπορέσαμε να απολαύσουμε την υπέροχη μέρα με φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και άφθονο ήλιο. Στο κοπάδι ο νέος αρχηγός θα αναλάβει να καθοδηγήσει το κοπάδι για το καλοκαίρι αλλά και όπως με ενημέρωσαν και οι φίλοι, θα ¨υπενθυμίζει¨ ανά τακτά διαστήματα τα υπόλοιπα αρσενικά το ποιος είναι ο αρχηγός.


©Tania Ioannidou


Τιρόλ

112 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page