top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIrena Skouta

Πως να περάσετε 48 ώρες στη Βιέννη!

Έγινε ενημέρωση: 10 Οκτ 2023


Μια από τις αγαπημένες πόλεις για εκδρομή στην Ευρώπη είναι σίγουρα η Βιέννη, με την πρωτεύουσα της Αυστρίας να εντυπωσίαζει κάθε χρόνο τους επισκέπτες της. Σκεφτείτε, ότι οι συνολικές διανυκτερεύσεις των επισκεπτών της το 2019 ξεπέρασαν τα 17 εκατομμύρια σύμφωνα με τη στατιστική υπερησία της πρωτεύουσας.

Όπερα Βιέννης
Όπερα Βιέννης

Η Βιέννη έχει κερδίσει επανειλλημένα την πρώτη θέση σε πολλές παγκόσμιες έρευνες ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολλοί ονερεύονται να τους δοθεί η ευκαιρία να ζήσουν εδώ, κάποιοι άλλοι πάλι την θαυμάζουν από μακριά. Για όλους όμως αυτούς που προγραμματίζουν ένα μικρό ταξίδι στη Βιέννη, έχω τις παρακάτω προτάσεις.



Εάν έχουμε περίπου 48 ώρες...τι θα μπορούσαμε να δούμε;

Η περιπλάνηση μας στην πόλη εξαρτάται φυσικά και από την ώρα που φτάνουμε (βράδυ, πρωί ή μεσημέρι). Εγώ προσωπικά θα ξεκινούσα από το ιστορικό κέντρο της Βιέννης. Άρα πρώτη στάση: Stephansplatz (Πλατεία του Αγίου Στέφανου) με τον περίφημο ναό Stephansdom.


Καθεδρικός Stephansdom
Καθεδρικός Stephansdom

O καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (που οι Βιέννεζοι αποκαλούν και Steffl) ξεκινά την ιστορία του τον 12ο αιώνα και είναι από τα σημαντικότερα κτίρια της Αυστρίας, χτισμένο σε γοτθικό ρυθμό. Κάποτε, στα χρόνια της Αυστρο-Ουγγαρίας δεν επιτρεπόταν να κτιστεί υψηλότερο κτίριο από την εκκλησία αυτή. Αποτελεί σύμβολο της Βιέννης και είναι το κεντρικό σημείο του πρώτου διαμέρισματος της πόλης. Στο ναό αυτό γίνονται συχνά διάφορες εκδηλώσεις – κονσέρτα.


Εσωτερικό Stephansdom
Εσωτερικό Stephansdom

Από τον Stephansplatz έχετε δύο επιλογές.


  • Πρώτη επιλογή:

Μπορείτε να ακολουθήσετε την Rotenturmstraße και να κάνετε μια μικρή στάση στην ελληνική συνοικία. Κατεβαίνοντας προς το Schwedenplatz (ακολουθώντας την Rotenturmstraße) στο δεξί σας χέρι θα φτάσετε την οδό Griechengasse (οδός των Ελλήνων). Στην οδό αυτή θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συνεχίζοντας και στρίβοντας πάλι δεξία (στενάκι), βγαίνοντας στη Fleischmarkt δεξία σας θα είναι το Griechenbeisl (ελληνική ταβέρνα – τώρα αυστριακό εστιάτοριο) και αριστερά η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (η μητρόπολη της Αυστρίας).


Αγ. Τριάδα Βιέννη
Αγ. Τριάδα

  • Δεύτερη επιλογή:

Ακολουθήστε την οδό Graben. Θα δείτε την στήλη της πανώλης (Wiener Pestsäule) και θα περάσετε από την εκκλησία του Αγίου Πέτρου (Peterskirche) και στρίβοντας αριστερά στην οδό Kohlmarkt (όπου βρισκεται και το καφέ-ζαχαροπλαστείο Demel) θα φτάσετε στην πλατεία του Μιχαήλ (Michaelerplatz) και απέναντι σας θα είναι το σύγκροτημα Hofburg όπου βρίσκονται: μουσεία, η ισπανική σχολή ιππασίας, το παλάτι Hofburg - τα προεδρικά διαμερίσματα.


Hofburg Βιέννη
Hofburg

Συνεχίζοντας το δρόμο σας (όλο ευθεία) θα δείτε στο αριστερό σας χέρι την εθνική βιβλιοθήκη της Βιέννης (Österreichische Nationalbibliothek) και κάποια μουσεία όπως το Weltmuseum. Θα είστε ήδη στο Heldenplatz – πλατεία των ηρώων και απέναντι σας θα είναι η Burgtor (πύλη του κάστρου). Όταν την περάσετε θα δείτε την λεωφόρο Ringstraße. Σε αυτήν βρίσκονται κάποια από τα πιο επιβλητικά και πιο εντυπωσιακά κτίρια του κέντρου και γενικά της Βιέννης.


Burgtor Βιέννη
Burgtor

Στην απένταντι πλευρά της λεωφόρου θα δείτε το άγαλμα της Μαρίας Θηρεσίας, γιαυτό και η αντίστοιχη πλατεία ονομάζεται Maria Theresien-Platz. Το άγαλμα βρίσκεται και ανάμεσα στα λεγόμενα δίδυμα μουσεία (αριστερά το μουσείο ιστορίας της τέχνης και δεξία το μουσείο φυσικής ιστορίας με το ελεφαντάκι μπροστά από την είσοδο). Πίσω από το άγαλμα της Μαρίας Θηρεσίας, στο βάθος βρίσκεται το μουσειακό συγκρότημα Museumsquartier.


Maria Theresien-Platz
Maria Theresien-Platz

Εσείς μόλις φτάσετε την Ringstraße (Burgring) ακολουθήστε τη λεωφόρο δεξιά...μέχρι να αντικρίσετε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Τότε θα βρίσκεστε μπρoστά από τη Βουλή της Αυστρίας (αυτή τη στιγμή γίνονται έργα ανακαίνισης και μπορεί να μην μπορείτε να δείτε καλά το άγαλμα). Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Theophil Hansen, ο οποίος σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και σχεδίασε το Εθνικό Παρατηρητήριο, την Ακαδημία και την Εθνική μας Βιβλιοθήκη.


Βουλή της Αυστρίας
Βουλή της Αυστρίας

Συνεχίζοντας στην ίδια οδό, θα έχετε στο αριστερό σας χέρι το Volksgarten (που είναι υπέροχο το καλοκαίρι με τα τριάνταφυλλα του), ύστερα το Burgtheater (κρατικό θέατρο) και αριστερά το δημαρχείο της πόλης (Rathaus). Στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο γίνονται πάντα κάποια events π.χ. Το καλοκαίρι είναι το Film Festival. Συνεχίζοντας στα αριστερά θα βρείτε το γνωστό και παραδοσιακό καφέ Landtmann και δεξιά το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου της Βιέννης (Universität Wien).


Karlsplatz Βιέννη
Karlsplatz

Παίρνοντας το τραμ από το Schottentor μπορείτε να γυρίσετε στην όπερα (Οper). Ύστερα στρίβοντας δεξιά στην Kärtnerstraße μπορείτε να συνεχίσετε προς Karlsplatz, όπου βρίσκεται το Πολυτεχνείο της Βιέννης (Technische Universtität) και η αξιοθαύμαστη εκκλησία του Καρόλου (Karlskirche). Απέναντι από την εκκλησία, μετά το δρόμο, βρίσκεται και το Μέγαρο Μουσικής (Musikverein) όπου γίνονται διάφορα κονσέρτα συμπεριλαμβανομένου του πρωτοχρονιάτικου κονσέρτου που μεταδίδεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.


Όπερα-Βιέννης
Όπερα Βιέννης

Αυτή ήταν μια μικρή βόλτα στο κέντρο με στάση στο Karlsplatz (που ανήκει στο 4 δημοτικό διαμέρισμα της Βιέννης).


Επόμενη στάση, ειδικά αν είστε στο Karlsplatz, είναι το παλάτι Belvedere.


Μπορείτε να συνεχίσετε με τα πόδια θαύμαζοντας όλα τα γύρω κτίρια ή να πάρετε μεταφορικό μέσο ως το παλάτι (τραμ). Το Belvedere αποτελείται από το Untere (κάτω) Belvedere και το Obere (πάνω) Belvedere. Tο παλάτι κτίστηκε για τον πρίγκιπα της Σαβοϊας τον Ευγένιο και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Σε αυτό θα βρείτε γνωστά έργα όπως το Φιλί του Κλιμτ. Την άνοιξη και το καλοκαίρι η θέα του Obere Belvedere μαζί με τους κήπους μοιάζει μαγική. Είναι σαν να βρίσκεστε σε ένα παραμύθι.


Παλάτι-Belvedere
Παλάτι Belvedere

Το απόγευμα (εάν ξεκινήσατε πρωί) προτείνω μία στάση στο UNO CITY (στάση Kaiserlautern U1), στο 57 όροφο του ουρανοξύστη DC Tower και να πιείτε έναν καφέ στο καφέ - εστιατόριο MELIA. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τη Βιέννη από ψηλά.


DC Tower
DC Tower

Επόμενη στάση: το ανάκτορο Schönbrunn.

Με τη γραμμή U4 του μετρό μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο ανάκτορο Schönbrunn. Αξίζει να το δείτε και από μέσα π.χ. να κάνετε το Imperial Tour. Το πάρκο στο οποίο βρίσκεται το παλάτι είναι πολύ μεγάλο και σε αυτό βρίσκεται και ο ζωολογικός κήπος της Βιέννης. Ιδανικό μέρος για όμορφες βόλτες και υπέροχη θέα από τον λόφο όπου είναι και η Gloriette.


Ανάκτορο-Schönbrunn
Ανάκτορο Schönbrunn

Gloriette
Gloriette


Επόμενη στάση: Prater και Hunderwasserhaus

Το Πράτερ είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Βιέννης και ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός για γονείς και παιδιά. Πέρα από τις τεράστιες εκτάσεις πρασίνου, σε αυτό βρίσκεται και το λουναπαρκ με την τεράστια ρόδα (Riesenrad) σύμβολο της Βιέννης. Δίπλα από το Πράτερ βρίσκεται το Campus του Οικονομικού Πανεπιστημίου (WU) της Βιέννης. Αυτό αποτελείται από 9 κτίρια, που καθένα από αυτά έχει ιδιαίτερη μορφή. Η βιβλιοθήκη του WU είναι έργο αξιόλογης μοντέρνας αρχιτεκτονικής και συνιστώ να την επισκεφτείτε. Είναι το κτίριο που προέξεχει και αν μπείτε μέσα θυμίζει διαστημόπλοιο.


Τεράστια-Ρόδα-Βιέννη
Τεράστια Ρόδα

Η βιβλιοθήκη του WU
Η βιβλιοθήκη του WU

Κοντά στο Πράτερ είναι το Hunderwasserhaus και το Hunderwasser village, πολύ ιδιαίτερα έργα του αρχιτέκτονα Hundertwasser.


Hundertwasserhaus Βιεννη
Hundertwasserhaus

Εάν έχετε ακόμα χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε την Αλμπερτίνα (Albertina , που είναι κοντά στην όπερα). Η Αλμπερτίνα θεωρείται, ότι φιλοξενεί τις σημαντικότερες γραφικές συλλογές του κόσμου.


Αλμπερτίνα-Βιέννη
Αλμπερτίνα

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Βιέννη τα Χριστούγεννα, τότε προσπαθήστε να είναι μεταξύ 1η και 24η Δεκεμβρίου, διότι στις 25.12 κλείνουν οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, επικρατεί ένα “χάος” με τους τουρίστες, τα ανοιχτά καφέ και τα εστιατόρια. Το χειμώνα,για τα παιδιά συνίσταται το Haus des Meeres (οίκος της θάλασσας), διότι πολλές φορές ο καιρός δεν επιτρέπει μια ευχάριστη επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο.



Κλείνοντας να πω ότι η συγκοινωνία στη Βιέννη επιτρέπει μια γρήγορη μετακίνηση στην πόλη και γι' αυτό δεν είναι απαραίτητη η ενοικίαση αυτοκινήτου. Όσοι όμως έρχονται οδικώς θα πρέπει να προσέξουν τις ζώνες στάθμευσης της πόλης. Το σαββατοκύριακο μπορείτε να παρκάρετε σχεδόν παντού ελεύθερα. Τις άλλες όμως μέρες, η στάθμευση στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα είναι περιορισμένη.


Και για να μην αναρωτιέστε, αν σας τύχει....στα διάφορα μαγαζιά η εξυπηρέτηση δεν είναι και ιδιαίτερα καλή δλδ. οι σερβιτόροι δεν είναι πάντα ευγενικοί όπως έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.


Σας εύχομαι ένα αξέχαστο ταξίδι με πολλές όμορφες στιγμές!

Ιρένα Σκούτα


Βρείτε εδώ φθηνές πτήσεις για Βιέννη με Wizz, Aegean, Lauda ή Austrian Airline


 

Η Ιρένα ζει στην Βιέννη από το 2010 και είναι αρθρογράφος στην enimerosi.at, το ελληνικό infoportal για Έλληνες και Φιλέλληνες στην Αυστρία.



8.239 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page