top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Eisriesenwelt, το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου του κόσμου

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019


Η καλοκαιρινή σεζόν έπρεπε να κλείσει με κάτι μεγαλειώδες, και τι πιο καλύτερο από το να επισκεφτώ το μεγαλύτερο παγοσπήλαιο του κόσμου. Το Eisriesenwelt (Άις-ριζεν-βελτ) είναι ένα σπήλαιο 60χμ νότια του Σάλτσμπουργκ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.641 μέτρων ενώ το συνολικό μήκος του είναι 42χμ. Το επισκέψιμο κομμάτι του είναι μόνο το πρώτο χιλιόμετρο, το οποίο είναι και αυτό που είναι γεμάτο με πάγο.


©Eisriesenwelt

©Eisriesenwelt

Η συνολική ξενάγηση εντός του σπηλαίου είχε διάρκεια 70 λετπών. Μέχρι την είσοδο του όμως θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου ένα μισάωρο και να ανεβείτε με το τελεφερίκ 500 μέτρα. Το μονοπάτι είναι σε άριστη κατάσταση, και προσφέρει υπέροχη θέα τόσο των γύρω βουνοκορφών όσο και του μεσαιωνικού κάστρου του Βέρφεν (Festung Hohenwerfen), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.


Το σπήλαιο δεν είναι φωτισμένο εσωτερικά. Οι λάμπτες πετρελαίου που παραδίδονται στους επισκέπτες στην είσοδο του σπηλαίου δημιούργησαν μια αξέχαστη ξενάγηση στο σπήλαιο. Προσοχή όμως κατά την είσοδο σας, καθώς το δυνατό ρεύμα αέρα πιθανότατα θα τις σβήσει, όπως και την δικιά μου.


©Eisriesenwelt

©Eisriesenwelt

Ο οδηγός μας άναβε φιτίλια μαγνησίου για να φωτίσει τα εντυπωσιακά γλυπτά πάγου, και εμείς από δίπλα του να αντικρίζουμε το θαύμα αυτό της φύσης. Το παράδοξο (για μένα) είναι ότι παρόλο που διανύσαμε 2 χιλιόμετρα εσωτερικά στο σπήλαιο με τον υποτυπώδες αυτόν φωτισμό, δεν ένοιωσα καθόλου το αίσθημα της κλειστοφοβίας.

"Η απαγόρευση λήψης φωτογραφιών και βίντεο βοήθησε τελικά στο να επικεντρωθούν όλοι στην υπέροχη ξενάγηση και στην μαγεία της σπηλιάς."

Η διαδρομή έχει και αρκετά σκαλοπάτια, 1.400 στο σύνολο, από τα οποία τα μισά είναι στην άνοδο και τα υπόλοιπο στον γυρισμό. Μια ικανοποιητική φυσική κατάσταση επομένως κρίνεται απαραίτητη για την επίσκεψη σας.


Πραγματικά, αν ψάχνετε για μια αξέχαστη εμπειρία ζωής, τότε αυτό το σπήλαιο πρέπει να το βάλετε στην λίστα σας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, παρόλο που είναι επισκέψιμο μόνο την καλοκαιρινή σεζόν (Μάιο - Οκτώβριο), δέχεται πάνω από 180 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, μεταξύ τους σχολεία αλλά και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η ιστορία του σπηλαίου

Λόγω της απομονωμένης θέσης του ψηλά στο βουνό αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος για την εξερεύνηση των σπηλαίων, η σπηλιά αυτή ήταν εντελώς άγνωστη μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν το 1879 όταν ο εξερευνητής Anton von Posselt-Czorich από το Σάλτσμπουργκ διείσδυσε περίπου 200 μέτρα σε αυτό το σκοτεινό σπήλαιο και ανακάλυψε επίσημα το Eisriesenwelt (γιγαντιαίος κόσμος πάγου). Αν και δημοσίευσε την ανακάλυψη του, το σπήλαιο ξεχάστηκε γρήγορα.


©Eisriesenwelt

©Eisriesenwelt

Η έρευνα τελικά συνεχίστηκε to 1913 από Alexander von Mörk, και πιο εκτεταμένα μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Για 35 χρόνια η σπηλιά ήταν προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ενώ το 1955 ξεκίνησε το τελεφερίκ το οποίο διευκόλυνε αισθητά την διαδρομή (1084μ - 1586μ) και την πρόσβαση των τουριστών.

"Σε ημέρες αιχμής επισκέπτονται το σπήλαιο περίπου 2.500 τουρίστες ενώ πραγματοποιούνται πάνω από 50 ξεναγήσεις την ημέρα."


©Eisriesenwelt

©Eisriesenwelt

Εξοπλισμός

Θα συνιστούσα ζεστά παπούτσια, ζεστά ρούχα αλλά και σκουφάκι όταν επισκεφθείτε το Eisriesenwelt, αφού η θερμοκρασία είναι συνήθως κάτω από το μηδέν - ακόμα και το καλοκαίρι! Αν έχετε παιδιά μαζί σας, φροντίστε να έχουν σκουφάκι και γάντια.

Διάρκεια επίσκεψης

Οι περιήγηση του σπηλαίου διαρκεί περίπου μία ώρα και 15 λεπτά. Ολόκληρη η επίσκεψη όμως διαρκεί περίπου 3 ώρες, με την διαδρομή από και προς τον χώρο στάθμευσης στο τελεφερίκ, καθώς και την 20λεπτη πεζοπορία μέχρι την είσοδο στην σπηλιά.

Οι ώρες αιχμής είναι μεταξύ 10:00 και 14:00 οπότε θα συνιστούσα να είστε εκεί πολύ νωρίτερα για να έχετε μια πιο ευχάριστη εμπειρία.


Πληροφορίες 2018

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία Eisriesenwelt για την πρόσκληση.

Επιπλέον πηγές: Eisriesenwelt


718 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page