top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Schlegeis. Το εντυπωσιακό φράγμα και λίμνη του Zillertal

Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2021




Φράγμα και λίμνη Schlegeis
Φράγμα και λίμνη Schlegeis

Το Schlegeis (Σλέγκαϊς) είναι μια τεχνητή λίμνη στις Άλπεις του Τσίλερταλ (Zillertal). Χτίστηκε μεταξύ 1965 και 1971 και ο κύριος λόγος ήταν η παραγωγή φιλικής προς το περιβάλλον ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντική επίσης ήταν η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση των πλημμυρών που δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα στα χωριά της κοιλάδας. Είναι πιθανώς η πιο διάσημη τεχνητή λίμνη σε ολόκληρο το Zillertal - αν όχι στις Άλπεις. Η εικόνα με την κρεμαστή γέφυρα στο Olpererhütte με την θέα του παγετώνα έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι πολλοί πλέον αυτοί που θέλουν να πάνε εκεί για να βγάλουν μία "instagram-ική φωτογραφία".


Κρεμαστή γέφυρα Zillertal
Κρεμαστή γέφυρα στο Olperer Hütte

Πρόσβαση

Το Schlegeis είναι προσβάσιμο αποκλειστικά την καλοκαιρινή σεζόν και μόνο οδικώς μέσω ενός στενού δρόμου, του αλπικού δρόμου Schlegeis Alpenstraße. Σε αντίθεση με τις γνωστές τεχνητές λίμνες του Kaprun, μπορείτε να οδηγήσετε το δικό σας αυτοκίνητο ή μηχανή (όπως εγώ), αλλά μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε και με λεωφορείο.

Ο δρόμος που έχει διόδια που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Αφενός λόγω του εξαιρετικά όμορφου ορεινού τοπίου, την διαδρομή μέσα από σήραγγες, και ειδικά το σημείο που εμφανίζεστε απέναντι από το εντυπωσιακό φράγμα. Ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται στην κορυφή της λίμνης και είναι γενικά δύσκολο να βρείτε πάρκινγκ σε υψηλή περίοδο διακοπών.


Αλπικός δρόμος και φράγμα Schlegeis
Αλπικός δρόμος και φράγμα Schlegeis

Ύψος Schlegeisspeicher

Το Schlegeisspeicher βρίσκεται σε υψόμετρο 1800μ. και από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τον παγετώνα στο Schlegeiskees. Εάν περπατάτε προς την κατεύθυνση του Olperer Hütte (2.388μ), έχετε μια πολύ ωραία θέα στον παγετώνα στις Άλπεις Zillertal. Μια άλλη πεζοπορική διαδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι από το Schlegeis στο Pfitscher Joch. Σε αυτήν την πεζοπορία θα φτάσετε στα σύνορα με το Νότιο Τιρόλο, στην Ιταλία. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε την διαδρομή που ακολούθησα εγώ προς το Friesenberghaus (2.498μ) και την κορυφή Petersköpfel στα 2.679μ. υψόμετρο

.

Κορυφή Petersköpfl
Κορυφή Petersköpfl


Θέα της λίμνης
Θέα της λίμνης

Συμβουλή

Σκεφτείτε τις θερμοκρασίες κατά τον προγραμματισμό! Σε σύγκριση με την κοιλάδα του Zillertal, έχετε περίπου 1.300 μέτρα υψομετρική διαφορά. Αυτό σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό, τι στην κοιλάδα, ταυτόχρονα όμως ο ήλιος είναι ιδιαίτερα έντονος πιο ψηλά.



Giant Swing στο φράγμα
Giant Swing στο φράγμα

Αδρεναλίνη στο κόκκινο

Για όλους εκείνους που θα ήθελαν να αισθανθούν την αδρεναλίνη στο Schlegeisspeicher, προτείνω τις εξής δραστηριότητες. Flying Fox ή αναρρίχηση στον τοίχο Schlegei, και για τους πιο τομληρούς Giant Swing (δείτε το παρακάτω βίντεο).





Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Το φράγμα του Schlegeisspeicher (Αποθετήρας Schlegeis) στο Τσίλερταλ έχει ύψος 131 μέτρα.

  • Το νερό από την λίμνη ρέει με ταχύτητα 300 χλμ/ω προς την υδροηλεκτρική μονάδα 9 χιλιόμετρα μακριά για να οδηγηθεί στην τουρμπίνα διάμετρου 4 μέτρων.

  • Όταν η δεξαμενή Schlegeis είναι 100% γεμάτη, θα είναι σχεδόν 126 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Κατά κανόνα, ωστόσο, γεμίζεται μόνο στο 80% περίπου.

  • Περίπου 1200 εκατομμύρια gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας παράγονται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι 500.000 νοικοκυριά μπορούν να τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα για ένα έτος.

  • Η δεξαμενή Schlegeis αποστραγγίζεται κάθε 10 χρόνια. Αυτό είναι απαραίτητο για τη βυθοκόρηση του πυθμένα της δεξαμενής. καθώς πολλή άμμος, βράχια και συντρίμμια έρχονται μέσω των ρεμάτων από τα βουνά. Τελευταία βυθοκόρηση έγινε το 2012.


275 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page