top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Τα καλύτερα αξιοθέατα του Γκρατς (Graz)

Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2021


Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστρία με 900 χρόνια ιστορίας είναι τόσο ξεχωριστή που προστέθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ διετέλεσε και την θητεία της ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2003.


Γρατς ©Graz Tourismus - Harry Schiffer
Ιστορικό κέντρο του Γκρατς

Το Graz βρίσκεται σε ένα προ-αλπικό τμήμα της Στυρίας με χαμηλό υψόμετρο, όμως σε ελάχιστα χιλιόμετρα απόσταση μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες στα βουνά των Νοτιοανατολικών Άλπεων.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι εύκολο να περπατηθεί και μπορείτε να εξερευνήσετε τα δρομάκια με τις τοιχογραφημένες αρχοντικές κατοικίες, με αναγεννησιακές, γοτθικές και μπαρόκ αρχιτεκτονικές.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε, αν σκοπεύετε όμως να περάσετε μόνο μια μέρα στην πόλη, μπορώ να σας προτείνω τα 4 σημαντικότερα.

Grazer Dom, ο καθεδρικός του Γκρατς


Μην ξεγελαστείτε από την λιτή εξωτερική του εμφάνιση, καθώς το εσωτερικό του θα σας αφήσει άφωνους. Θεμελιώθηκε το 1438 σε παλαιογοτθικό στυλ αλλά από τον 17ο αιώνα ανακαινίστηκε σε Μπαρόκ στυλ.


Καθεδρικός ©Graz Tourismus - Harry Schiffer

Murinsel, το νησί του Μουρ


Πρόκειται για νησί ή βάρκα πάνω στον ποταμό Μουρ; Δύσκολο να πεις κανείς, σίγουρα είναι όμως μια εξαιρετική αρχιτεκτονική κατασκευή που συνδέει την πόλη με το ποτάμι και που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το κοκταίηλ σας.


Νησί ©Graz Tourismus - Harry Schiffer

Το Παλάτι Eggenberg


Ένα ακόμα ξεχωριστό κτίριο του Γκρατς που η κατασκευή του ανατέθηκε από τον πρίγκιπα Hans Ulrich von Eggenberg το έτος 1625, Σκοπός ήταν να εκφράσει την επιθυμία του για μια αρμονική δομή (ομοίωμα του κόσμου μας), αντιδρώντας στο χάος του 16ου αιώνα. Πως το κατάφερε αυτό; Το κτίριο διαθέτει 365 παράθυρα, 31 δωμάτια σε κάθε όροφο, 24 δωμάτια με 52 πόρτες και συνολικά 60 παράθυρα και 4 γωνιακούς πύργους. Βρίσκεται κάποια ομοιότητα με το έτος, τις εποχές, τις εβδομάδες, τις ημέρες, ώρες και τα λεπτά;


Παλάτι Έγκενμπεργ ©Graz Tourismus - Harry Schiffer

Schlossberg, το κάστρο του Γκρατς


Πάρτε το εσωτερικό λιφτ, το τελεφερίκ ή ανεβείτε τα 260 σκαλοπάτια του Kriegssteig για να φτάσετε στα 473 μέτρα στο Schlossberg. Εκεί θα απολαύσετε την καλύτερη θέα σε ολόκληρη την πόλη ενώ σίγουρα θα επισκεφτείτε και τον πύργο του ρολογιού. Αυτή ήταν κάποτε η τοποθεσία ενός μικρού κάστρου, δίνοντας έτσι το όνομα του Γκρατς στην πόλη (από τη σλοβένικη λέξη Gradec), που σημαίνει "μικρό κάστρο".Κάστρο Γρατς ©Graz Tourismus - Harry Schiffer

Ο πύργος του Ρολογιού έχει 3 καμπάνες. Η μία κατασκευασμένη το 1645 είναι για να προειδοποιήσει για φωτιά, ενώ η παλιότερη του 1385 χτυπάει ανά ώρα. Η τελευταία, κατασκευής 1450, χτυπούσε μόνο κατα την διάρκεια εκτελέσεων.


Πύργος του Ρολογιού ©Graz Tourismus - Harry Schiffer


Γενικά στοιχεία και πληροφορίες:


Πληθυσμός: 434.000

Ομόσπονδο Κρατίδιο: Στυρία

Υψόμετρο: 353μ

Πανεπιστήμια: 6 (60.000 φοιτητές)

Έτος που συγκαταλέχθηκε ως Μνημείο UNESCO: 1999

Διαμονή: Για την διαμονή μας έχετε πάρα πολλές επιλογές και προσφορές, τις οποίες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά παρακάτω.


Πηγές:

Φωτογραφικό υλικό:

Όλες οι φωτογραφίες είναι από τον τουριστικό οργανισμό του Γρατς. ©Graz Tourismus - Harry Schiffer

2.130 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page