top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Στον μυθικό αγώνα "HAHNENKAMM"

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιαν 2020



Στις 24 Ιανουαρίου ξεκινάει ο 80ος αγώνας παγκοσμίου πρωταθλήματος σκι στο Kitzbühel, το πασίγνωστο Hahnenkamm Race (Χάνενκαμ Ρέις). Τρεις μέρες, 80.000 θεατές, οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου, διάσημοι και VIP, events και show με πυροτεχνήματα είναι μερικά από τα πραγματα που χαρακτηρίζουν τον αγώνα αυτό. Το Hahnenkamm Race διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1931 και συνολικά 550.000 ευρώ διανέμονται στους νικητές των τριών αγώνων.


Hahnenkamm Race © Michael Werlberger | Kitzbühel Tourismus
Hahnenkamm Race © Michael Werlberger | Kitzbühel Tourismus

Το Hahnenkamm Race είναι ένα απο τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα σε ολη την Αυστρία, αλλά ταυτόχρονα καθηλώνει εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως. Σημαντικότερη στιγμή είναι η δεύτερη μέρα του αγώνα στην πίστα Streif (Στράιφ) που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικίνδυνη του κόσμου. Με ταχύτητες που πιάνουν τα 110χμ/ώρα και με τις κλίσεις της πίστας να φτάνουν μέχρι και τις 85° για τους περισσότερους αθλητές επιτυχία είναι το να καταφέρουν να τερματίσουν. Στο παρακάτω μικρό απόσπασμα από την ταινία της Reb Bull για τον αγώνα αυτό θα δείτε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία του αγώνα.


Οι αθλητές διαγωνίζονται την πρώτη μέρα στο Super G, την δεύτερη στο Downhill και την τρίτη στο Slalom. Λόγω δουλειάς κατάφερα μία φορά να παρακολουθήσω τον αγώνα της τρίτης μέρας. Το Slalom διεξάγεται σε 2 γύρους με τον πρώτο να ξεκινάει στις 10:30 ενώ ο επόμενος στην 13:30. Οι πιο πολλοί θεατές όπως παρατήρησα άρχισαν να μαζεύονται μισή ώρα πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου. Ανάμεσα τους και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ όπου κάθε χρόνο δίνει το παρών στον αγώνα αυτόν. Να υπενθυμίσω φυσικά ότι ο αστέρας του Χόλυγουντ είναι Αυστριακός.


Ελληνική Παρουσία στο Χάνενκαμ
Δυναμικό Ελληνικό παρών στο Χάνενκαμ

Όσο αφορά τον αγώνα, τα καλύτερα σημεία για να τον παρακολουθήσετε είναι ψηλά, το οποίο απαιτεί λιγο περπάτημα και αρκετές τούμπες (ειδικά στο κατέβασμα) αφού λίγο το χιόνι, λίγο η πλαγιά δεν θα τις αποφύγετε τόσο εύκολα.


Slalom Hahnenkamm © G.Polychronidis

Copyright: G.Polychronidis

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

  • Το κοσμοπολίτικο Kitzbühel ειναι γνωστό για τις τσιμπημένες τιμές του, όμως αυτό που συμβαίνει όμως το τριήμερο των αγώνων ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας. Οι κρατήσεις τραπεζιών ξεκινάνε από 200€ μεχρι και 5.500€. Φυσικά οι παραγγελίες για φαγητό και ποτό πληρώνονται έξτρα με τις τιμές πολλές φορές να ξεφεύγουν.

  • Γενικά το Kitzbühel είναι προορισμός για άτομα με μεγάλα εισοδήματα όμως η καλύτερη λύση για εσάς είναι να διαμείνετε στα διπλανά χωριά Κίρχμπεργκ ή Σανκτ Γιοχάν (6 και 8 χμ. αντίστοιχα). Εκεί οι τιμές ειναι περίπου 30% φθηνότερες ενώ η μετακίνηση με τρένο ή λεωφορείο είναι δωρεάν.

  • Το κόστος των εισιτηρίων κυμαίνεται μεταξύ €25,00 και €30,00 περίπου.


Περήφανος στο Hahnenkamm

Περισσότερες πληροφορίες για τον 80ο αγώνα θα βρείτε εδώ.

110 Προβολές
bottom of page