top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Ονειρεμένη πεζοπορία στο Salzkammergut

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019



Schafberg © Georgios Polychronidis

Τελικά οι πιο δύσκολες πεζοπορίες είναι αυτές που σε ανταμείβουν πιο πολύ. Ειδικά στις Άλπεις που τα τοπία εναλλάσονται πολύ γρήγορα ξεπερνάς πιο εύκολα τους ενδοιασμούς και την κούραση σου και συνεχίζεις απτόητος για τον τελικό προορισμό.

Κάπως έτσι έγινε και τις προάλλες όταν με πήρε τηλέφωνο ο Λουκάς από το Σάλτσμπουργκ για να πεταχτούμε για μια πεζοπορία στην Άνω Αυστρία. Μπροστά στην ιδέα του προορισμού, το μόνο που δεν μου πέρασε από το μυαλό ήταν η απόσταση και η κούραση.


Mondsee ©Georgios Polychronidis

Έτσι Τετάρτη νωρίς το πρωί ξεκίνησα από το Brixental για να συναντηθούμε με τον Λουκά στο Σάλτσμπουργκ και από εκεί μετά από 40 λεπτά οδήγηση φτάσαμε στο Salzkammergut, σε μία από τις μεγαλύτερες λίμνες του, την πανέμορφη Mondsee.


Η αναρρίχηση ξεκίνησε από το νότιο άκρο της λίμνης μέσα από ένα πυκνό δάσος με κάποιες αναγκαίες φυσικές στάσεις για να αποζημιωθούμε από την εκπληκτική θέα της λίμνης Mondesee αλλά και της λίμνης Attersee που άρχισε να γίνεται πλέον ορατή.


Attersee © Loukas Skopas
Attersee © Loukas Skopas

Μετά από μία ώρα φτάσαμε σε ένα μεγάλο πλατό, το καταπράσινο λιβάδι Eisenaueralm. Εκεί ήταν και η πρώτη επιβεβλημένη στάση στο αλπικό καταφύγιο/εστιατόριο που ήταν ήδη γεμάτο από ποδηλάτες που βρέθηκαν εκεί από άλλη φυσικά διαδρομή. Στο βάθος μπορούσαμε πλέον να δούμε το βραχώδες Schafberg.


Eisenaueralm © Loukas Skodas
Eisenaueralm © Loukas Skodas


Eisenaueralm ©Georgios Polychronidis
Eisenaueralm ©Georgios Polychronidis

Δύο ώρες απέμειναν για τον τελικό προορισμό με την πρώτη ώρα να είναι μέσα από ακόμα ένα δάσος. Την τελευταία ώρα που το κομμάτι της διαδρομής ήταν γυμνό, την θερμοκρασία σε υψηλά πλέον επίπεδα και με την κούραση δεδομένη, όαση δροσιάς αποτέλεσε η σκιά από τον τεράστιο βράχο, την κορυφή του Schafberg.


©Loukas Skopas


Σάφμπεργκ © Loukas Skopas
Σάφμπεργκ © Loukas Skopas

Εκεί η διαδρομή είχε απότομες κλίσεις και το μονοπάτι σε αρκετά σημεία είχε συρματόσχοινα ως κάγκελα για να βοηθήσουν τους πεζοπόρους στην απότομη αυτή ανάβαση. Στο τέλος όμως ήρθε και η μεγάλη έκπληξη όταν αντικρύσαμε την "Πόρτα του Ουρανού", μία είσοδο ανάμεσα στους βράχους που σε υποδέχεται δίπλα στην κορυφή του Σάφμπεργκ.


Himmelpforte © Loukas Skopas


Himmelpforte

Απαραίτητη βέβαια ήταν μια φωτογραφία στον Σταυρό και μετά ήρθε η ώρα της επιβράβευσης, καθώς η θέα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Από το σημείο αυτό μπορούσαμε πλέον να αντικρύσουμε και να απολαύσουμε την πανοραμική θέα με τις περισσότερες λίμνες του Salzkammergut: Attersee, Wolfgangsee, Mondsee, Irrsee και Fuschlsee. Στο βάθος φυσικά διακρύνονταν και άλλες μεγάλες χιονισμένες ακόμα οροσειρές των Άλπεων.


Schafberg © Lockas Skopas


Μοντζέε και Άτερζεε © Loukas Skopas
Μοντζέε και Άτερζεε © Loukas Skopas

Τελευταία στάση για φαγητό λίγα μέτρα πιο πέρα ήταν το Ξενοδοχείο "Schafbergspitze" το οποίο λειτουργεί στην κορυφή του βουνού από το 1862. Λίγο κάτω από το ξενοδοχείο ήταν και ο τερματικός σταθμός του οδοντωτού σιδηρόδρομου που μεταφέρει χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο από την Wolfgangsee για πάνω από 120 χρόνια.


Schafbergspitze © Loukas Skopas
Schafbergspitze © Loukas Skopas

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει και άλλη εναλλακτική λύση χωρίς κούραση για να απολαύσει κανείς αυτήν την μαγευτική θέα. Εγώ με τον Λουκά που προτιμάμε τα "δύσκολα" ανανεώσαμε το πεζοπορικό ραντεβού μας για Σεπτέμβρη με προορισμό έκπληξη.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

  • Κορυφή Schafberg: 1.783μ

  • Υψομετρική διαφορά από Mondsee (Μοντ-ζέε): 1.220μ.

  • Απόσταση: 14χμ

  • Διάρκεια ανάβασης: 4 ώρες

244 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page