top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Lamprechtshöhle, ένα σπήλαιο 50.5χμ στην καρδιά των Άλπεων!

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019


58χμ δυτικά του Σάλτσμπουργκ, στα βουνά Loferer Steinberge βρίσκεται ένα θαύμα της φύσης, ένα σπήλαιο με την δική του ιστορία και μύθους μέσα στους αιώνες που πέρασαν.

¨Φτάνοντας στην κορυφή και κοιτάζοντας προς τα κάτω νοιώθεις σαν να είσαι σε σκηνικό από την ταινία ταξίδι στο κέντρο της γης.¨


Σπήλαιο Λάμπρεχτ © Georgios Polychronidis

Οι πιο ωραίες περιοχές είναι συνήθως και οι λιγότερο γνωστές. Η περιοχή Salzburger Saalachtal με επίκεντρο το χωριό Lofer δεν είναι ίσως τόσο αναγνωρίσιμη παρ΄ όλα αυτά εκτός από την φυσική ομορφιά της περιοχής έχει σημαντικά αξιοθέατα τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Τέτοιοι προορισμοί είναι και οι αγαπημένοι μου, γι' αυτό και τον επέλεξα για την σημερινή μου εξόρμηση στις Άλπεις.

ΛΟΦΕΡ - LOFER

Το μικρό αυτό γραφικό χωριό ανήκει στο Ομόσπονδο Κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ (Salzburger Land) και απέχει μόνο 45χμ από το Σάλτσμπουργκ. Αν και στην Αυστρία το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, η περιοχή αυτή είναι από τις ελάχιστες που είναι προσβάσιμη μόνο οδικώς. Για αυτό και στο ταξίδι μου χρησιμοποίησα και τα δύο μέσα για να φτάσω εκεί. Το παράξενο ήταν ότι και στο βαγόνι αλλά και στο λεωφορείο ήμουν εντελώς μόνος, νοιώθωντας κάπως σαν VIP.


Στο τρένο

Το Λόφερ με περίπου 2.000 κατοίκους χαρακτηρίζεται από την μικρή γραφική πλατεία του και τα αρκετά στενά σοκάκια με παραδοσιακά κτίρια αιώνων. Λόγω της ομορφιάς του επιλέχθηκε και για το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας "Where Eagles Dare" με τον Clint Eastwood το 1968. Στο χωριό έκανα όμως μόνο μια μικρή στάση καθώς ο σημερινός προορισμός μου ήταν 8χμ πιο μακρυά, το σπήλαιο του Λάμπρεχτ (Lamprechtshöhle).


Λόφερ © Georgios PolychronidisΛόφερ Αυστρία © Georgios Polychronidis

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΛΑΜΠΡΕΧΤ

Το σπήλαιο αυτό ήταν γνωστό από τον μεσαίωνα και ο τοπικός μύθος αναφέρει ότι ¨πριν από πολλούς αιώνες ο Ιππότης Lamprecht (Λάμπρεχτ), που κατείχε ένα κάστρο στην κοιλάδα αυτή, γυρνώντας από μία σταυροφορία έφερε μαζί του έναν θησαυρό. Οι δύο κόρες του στην συνέχεια τον κληρονόμησαν, αλλά σύντομα η πιο άπληστη έκλεψε το μερίδιο της αδελφής της και το έκρυψε στο σπήλαιο αυτό, που στην συνέχεια πήρε και το όνομα του ιππότη."


Είσοδος του σπηλαίου © Georgios Polychronidis

Παρ΄ ότι μύθος, δεν εμπόδισε ανά τους αιώνες διάφορους χρυσοθύρες να πάνε να αναζητήσουν τον θησαυρό αυτό. Πολλοί από αυτούς βέβαια δεν κατάφεραν να βγουν ποτέ έξω, είτε γιατί ανέβηκε η στάθμη του νερού και τους απέκλεισε είτε γιατί τους έσβησε το φως από τα κεριά και δεν μπόρεσαν να βρουν ποτέ την έξοδο. Σήμερα, κατά μήκος της διαδρομής είναι σημειωμένοι 14 μαύροι σταυροί, οι οποίοι συμβολίζουν τα σημεία που βρέθηκαν οι σκελετοί τους από εξερευνητές του σπηλαίου στις αρχές του 18ου αιώνα.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το σπήλαιο του Lamprecht ¨Lamprechtshöhle" εκτείνεται σε συνολική απόσταση περίπου 50,5 χλμ., και η υψομετρική του διαφορά είναι 1.632μ.. Έχει εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί οργανωμένα από το τέλος του 19ου αιώνα και είναι επισκέψμο στο κοινό από το 1905. Σπηλαιολόγοι από την Πολωνία, ανακάλυψαν το 1993 ακόμη μια είσοδο στα 2178 μ. πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και η ανακάλυψη αυτή καθιστά το Σπήλαιο του Lamprecht το μεγαλύτερο σπήλαιο πολλαπλών εισόδων στον κόσμο.


Χάρτης σπηλαίου

Το μικρό κίτρινο κομμάτι κάτω δεξιά είναι το μόνο επισκέψιμο σημείο του σπηλαίου

Στο τμήμα της σπηλιάς που έχει ανοίξει για τους επισκέπτες, είχα την ευκαιρία να περπατήσω μία διαδρομή 700μ. όπου προς το τέλος της έπρεπε να ανέβω 390 σκαλοπάτια και να απολαύσω από την τελική πλατφόρμα την εντυπωσιακή θέα της καλά φωτισμένης σπηλιάς από κάθετο ύψος 70μ. Τα πρώτα 100μ. είναι κάπως ιδιαίτερα, καθώς έπρεπε να περπατήσω σκυφτός λόγω του χαμηλού ύψους της εισόδου του σπηλαίου.


Έξοδος σπηλαίου


Σπήλαιο Λάμπρεχτ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Από ότι ενημερώθηκα, σε περίπτωση μιας ισχυρής νεροποντής ή καταιγίδας μπορεί να προκαλέσει προσωρινό κλείσιμο της εισόδου από την υπερχείληση του ποταμού που ρέει εντός του σπηλαίου. Τα τελευταία 15 χρόνια σε τρεις περιπτώσεις εγλωβίστηκαν για μερικές ώρες επισκέπτες συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, επειδή έτυχε να είναι μακρυά από την έξοδο και δεν πρόλαβαν να βγουν έξω πριν ανέβει η στάθμη του ποταμού και κλείσει την είσοδο.


Σπήλαιο

¨Διασχίζοντας το σπήλαιο έβλεπα συνεχώς πινακίδες να προειδοποιούν για άμεση εγκατάλειψη του σε περίπτωση που ανάψουν οι κόκκινοι προβολείς¨ ​

Για τον λόγο αυτό στο σπήλαιο εκτός από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των επισκεπτών για επικείμενη υπερχείληση του ποταμού, υπάρχουν αποθηκευμένα σε ειδικό χώρο κουβέρτες, νερό και μπάρες δημητριακών σε περίπτωση εγκλωβισμού τους. Οι κουβέρτες είναι απαραίτητες καθώς η θερμοκρασία του χώρου χειμώνα-καλοκαίρι κυμαίνεται τους 5-7 °C.


Σέλφι στην κορυφή

 

Πληροφορίες:

  • Το σπήλαιο Lamprecht απέχει 58χμ από το Σάλτσμπουργκ και 43,5χμ από το Kitzbühel.

  • Συνολική διάρκεια της επίσκεψης: 40 λεπτά

  • Είσοδος: €6,50

121 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page