top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

3 φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στο Τιρόλ

Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2021


Η Αυστριακή κουζίνα είναι κυρίως γνωστή για το σνίτσελ. Καλά ως εδώ, αλλά όταν μιλάμε για την παραδοσιακή κουζίνα στις Άλπεις μιλάμε για κάτι που γαστρονομικά είμαστε άγνωστοι. Για να μην βρεθείτε όμως προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο Τιρόλο (όπως εγώ και πολλοι άλλοι δηλαδή), θα αφιερώσω κάποια άρθρα με τα κυριότερα φαγητά τους. Η Τιρολέζικη κουζίνα είναι βασισμένη κυρίως στο κρέας, στα φαγητά γεμάτα ενέργεια καθώς και στα φαγητά που μπορούσαν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Το τελευταίο θα σας φανεί λογικό, αν σκεφτείτε ότι οι χειμώνες στα βουνά ήταν αρκετά δύσκολοι, όσο αναφορά τις καιρικές συνθήκες, και τα χωριά ήταν συνήθως αποκλεισμένα για πάρα πολύ καιρό (όχι πρόσφατα βέβαια). Έτσι στην καθημερινή διατροφή τους κυρίαρχο ρόλο παίζει το κρέας (χοιρινό & μοσχαρίσιο), το λάχανο και το τυρί.

Όταν επιχειρήσετε να φάτε κάτι τοπικό ίσως να έχετε πρόβλημα στη μετάφραση με επακόλουθο να μην γνωρίζετε τι ακριβώς σκοπεύετε να παραγγείλετε. Αυτό οφείλεται πρώτον στην μοναδικότητα του πιάτου (δεν θα τα βρείτε στην υπόλοιπη Αυστρία) αλλά κυρίως στο ότι χρησιμοποιούν λέξεις στην διάλεκτο τους και δεν μπορούν να μεταφραστούν.

Και επειδή στην Αυστρία είναι τυπικό να παραγγέλνουν πρώτο πιάτο (σούπα συνήθως), κύριο πιάτο και επιδόρπιο, σας έχω μία καλή επιλογή με τα τρία παρακάτω παραδοσιακά πιάτα:

Speckknödel

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα σκεφτήκατε βλέποντας τις παρακάτω μπάλες είναι η λέξη ¨γιουβαρλάκια". Το κνόεντελ είναι σε μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από τα γνωστά μας γιουβαρλάκια και είναι φτιαγμένο από είδος ξερού ψωμιού, αυγά, γάλα, μοσχοκάρυδο, αλεύρι, κομμάτια από παραδοσιακό καπνιστό μπέικον (Speck), μαϊντανό και κρεμμύδι. Σερβίρετε ως ορεκτικό σκέτο ή σε σούπα. Καλή επιλογή είναι και το κνόεντελ από σπανάκι.


knödel

Kasspatzl ή Käsespätzle

Αναλόγως στην περιοχή που θα πάτε θα το δείτε με διαφορετική ονομασία και είναι το αγαπημένο μου πιάτο στο Τιρόλο. Πρόκειται για φρέσκα χειροποίητα μακαρόνια με ακανόνιστη μορφή. Προετοιμάζονται με κρέμα γάλακτος και τρυμένο τυρί. Αφού προετοιμαστούν σερβίρονται συνήθως σε μεταλλικό σκεύος (παραδοσιακό τηγανάκι) και στο πάνω μέρος τοποθετούνται κομμάτια από τηγανιτά κρεμμύδια. Η τιμή κυμαίνεται στα €8,00 με €10,00 και αναλόγως το μαγαζί σερβίρεται μαζί με μικρή σαλάτα.


kasspatzl

Kaiserschmarrn

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα. Βλέπεται στην παρακάτω φωτογραφία ένα επιδόρπιο ή ένα κυρίως γεύμα; Το κάιζερσμαρν είναι βασικά είδος γλυκίσματος που φτιάχνεται με αυγά, γάλα, άχνη και αλεύρι και σερβίρεται με μαρμελάδα ή μους μήλου. Επειδή μιλάμε όμως για το Τιρόλο, όπου και να πάτε θα σας το σερβίρουν σε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα. Αυτός είναι και ό λόγος που πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία το σερβίρουν και ως κύριο πιάτο. Πρόκειται για μια καλή επιλογή κυρίως στα καταφύγια και σαλέ.


kaisersmarrn

Σας εύχομαι καλή όρεξη!

486 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page