top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Οι 6 βασικές συνταγές Σνίτσελ στην Αυστρία που πρέπει να γνωρίζετε!


Σνίτσελ, ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της Αυστρίας.

Η κουζίνα της Αυστρίας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή σε εμάς αλλά ένα από τα πιο κλασσικά φαγητά της είναι το σνίτσελ. Το σνίτσελ όμως δεν είναι όπως ακριβώς το έχουμε υπ' όψιν καθώς υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Η παρεξήγηση οφείλεται κυρίως στο ότι ενώ το σνίτσελ αφορά κρέας με συγκεκριμένο τρόπο προετοιμασίας, του εμείς το μπερδεύουμε με το παναρισμένο κρέας.

"Το σνίτσελ καθεαυτό είναι κρέας χωρίς κόκκαλο το οποίο χτυπιέται με ειδικό ξύλο ή σίδερο για να γίνει πολύ λεπτό και μεγάλο."


Σνίτσελ με πατατοσαλάτα

Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με τη μπουγάτσα. Η μπουγάτσα είναι ένα φύλλο το οποίο φτιάχνεται σε παραλλαγές όπως πχ με κρέμα, με τυρί, με κιμά κλπ. Στην Νότια Ελλάδα βέβαια είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι είναι αποκλειστικά είδος γλυκίσματος με κρέμα. Το ίδιο όμως πρόβλημα υπάρχει και με το σνίτσελ. Το σνίτσελ καθεαυτό είναι κρέας χωρίς κόκκαλο το οποίο χτυπιέται με ειδικό ξύλο ή σίδερο για να γίνει πολύ λεπτό και μεγάλο. Απο κει και πέρα υπάρχουν παραλλαγές του ανάλογα με τον τρόπο τηγανίσματος.


Προετοιμασία Σνίτσελ

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΣΝΙΤΣΕΛ

Natur Schnitzel

Πρόκειται για την πιο απλή μορφή του σνίτσελ. Μόλις πάρει την συγκεκριμένη φόρμα μετά από το χτύπημα μπαίνει κατευθείαν στο τηγάνι. Ανεξάρτητα με τι είδος κρέατος θα χρησιμοποιήσετε, όταν τηγανίζεται απευθείας ονομάζεται Natur Schnitzel (φυσικό σνίτσελ). Στα εστιατόρια συνοδεύται συνήθως με ρύζι. Από εκεί και πέρα προχωράμε στις δύο πιο γνωστές παραλλαγές του.

Wiener Schnitzel, το κλασσικό (Βίνερ Σνίτσελ)

Το σνίτσελ της Βιέννης είναι το πλέον γνωστό στους Έλληνες. Φτιάχνεται αποκλειστικά με μοσχαρίσιο κρέας το οποίο είναι παναρισμένο με παξιμάδι, αυγό και αλεύρι. Συνοδεύεται σχεδόν παντού με βραστές πατάτες και ψιλοκομμένο μαϊντανό καθώς και μαρμελάδα από κόκκινο μύρτιλο(Preiselbeer). Αντί για βραστές πατάτες επίσης σερβίρεται και με πατατοσαλάτα. Με τηγανιτές πατάτες σερβίρεται συνήθως σε μαγαζιά τύπου fast-food, ενώ αν ζητήσετε σε εστιατόριο να σας βάλουν τηγανητές (Pommes) αντί για βραστές, σίγουρα θα σας το χρεώσουν έξτρα.

Η τιμή του στα εστιατόρια ξεκινάει τουλάχιστον από €14,00. Όλες οι παραλλαγές του με χοιρινό ή κοτόπουλο συνοδεύονται συνήθως με την κατάληξη Wiener Art (συνταγή/τέχνη Βιέννης) ή πχ Wiener Schnitzel vom Schwein (Σνίτσελ Βιέννης από χοιρινό), το οποίο σημαίνει ότι είναι φτιαγμένα με την παραπάνω μέθοδο.


Pariser Art

Εκτός την συνταγή της Βιέννης, η άλλη παραλλαγή του σνίτσελ είναι η συνταγή-τέχνη Παρισιού (Pariser Art). Το pariser art σνίτσελ, ανεξάρτητα από το κρέας που φτιάχνεται πανάρεται μόνο με αυγό και αλεύρι. Συνοδεύεται συνήθως με ρύζι.

Cordon Bleu

Αυτή η παραλλαγή είναι και η αγαπημένη μου. Πρόκειται για σνίτσελ αλά Wiener Art, το οποίο φτιάχνεται από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι το οποίο γεμίζεται με (Emmental συνήθως) τυρί και ζαμπόν. Στη συνέχεια διπλώνεται, πανάρεται και τηγανίζεται. Απλά νόστιμο και απολαυστικό.


Cordon Bleu

Τα υπόλοιπα δύο είδη δεν είναι ευρέως γνωστά και δύσκολα θα τα πετύχετε σε εστιατόρια.

Zigeuner Schnitzel

Ναι, καλά καταλάβατε, είναι το σνίτσελ του τσιγγάνου (Τσιγκόινερ Σνίτσελ). Φτίαχνεται είτε παναρισμένο αλά Wiener Art είτε χωρίς πανάρισμα. Συνοδεύεται από κόκκινη σάλτσα η οποία περιέχει πιπεριά, κρεμμύδια και σκόρδο (Letscho), ενώ σε άλλες παραλλαγές του έχει και μανιτάρια.

Jäger Schnitzel

Το σνίτσελ του κυνηγού (Γιέγκερ Σνίτσελ) έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τα μανιτάρια. Πάλι όπως και του τσιγγάνου θα το βρείτε είτε παναρισμένο είτε όχι ενώ η σάλτσα από τα μανιτάρια είναι από κρέμα γάλακτος (όχι απαραίτητα όμως).


Σνίτσελ του Κυνηγού

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα τέσσερα πρώτα είδη είναι τα πιο γνωστά που μαγειρεύονται κυρίως στα ξενοδοχεία. Στα εστιατόρια συνήθως υπάρχει το Wiener Schnitzel και το Cordon Bleu. Aν έχετε λοιπόν τον κατάλογο μπροστά σας και θέλετε να διαλέξετε σνίτσελ, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

1. Το είδος κρέατος:

vom Kalb = από Μοσχάρι

vom Schwein = από χοιρινό

Hühnerschnitzel = σνιτσελ από κοτόπουλο

και

2. Τον τρόπο μαγειρέματος:

Natur (χωρίς πανάρισμα)

Wiener Schnitzel/Wiener Art (παναρισμένο με παξιμάδι, αυγό και αλεύρι)

Pariser Art (παναρισμένο με αυγό και αλεύρι)

Καλή σας όρεξη!

3.596 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page