top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Μην φύγετε από την Αυστρία χωρίς να δοκιμάσετε αυτά τα 5 φαγητά!

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019


Σε κάθε ταξίδι που προγραμματίζετε έχετε ετοιμάσει συνήθως μια λίστα με κάποια αξιοθέατα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Οι πόλεις και τα χωριά άλλωστε των Άλπεων στην Αυστρία έχουν ένα πλήθος από αυτά. Συνήθως όμως ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις ή ανακαλύψεις ένα μέρος που επισκέπτεσαι είναι μέσω του φαγητού και πιο συγκεκριμένα των μοναδικών γαστρονομικών επιλογών που υπάρχουν. Άλλωστε με τις επιλογές που θα βρείτε εδώ, το ταξίδι σας στις Άλπεις μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε ένα ταξίδι γεύσεων.

Με την πολυετή εμπειρία μας στο Τιρόλ σας προτείνουμε τα εξής 5 παραδοσιακά πιάτα των Άλπεων τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όταν επισκεφτείτε την Αυστρία.

1. Kasspatzl


Kasspatzl

Το Κασ-σπατσλ είναι το πιο παραδοσιακό φαγητό στο Τιρόλ και από τα ελάχιστα χωρίς κρέας. Πρόκειται για χειροποίητα μακαρόνια των οποίων η ζύμη είναι φτιαγμένη με αυγά. Mαγειρεύονται στο τηγάνι με τοπικά τυριά και έχουν γαρνίρισμα από πάνω τηγανισμένα κραμμύδια και μαϊντανό. Σε πολλά εστιατόρια συνοδεύεται και με μικρή σαλάτα. Οι τιμές ξεκινάνε από €9,00.

2. Schweinsbraten


Schweinsbraten ©Tirol Werbung / Rolf Anton

Το Σβάινς-μπρατεν είναι ψητό χοιρινό κρέας που συνοδεύεται με ζωμό κρέατος για να είναι πιο μαλακό και επίσης με ξυνολάχανο και Knödel.

3. Gulasch


Gulasch ©Tirol Werbung / Rolf Anton

Εντάξει, όλοι γνωρίζουμε ότι το gulasch είναι ουγγρικό πιάτο. Οι Αυστριακοί όμως το θεωρούν και δικό τους πιάτο (λόγω Αυστροουγγαρίας) και έχουν και τις δικές τους παραλλαγές. Η πιο κλασσική στο Τιρόλ είναι το gulasch από ελάφι το οποίο συνοδεύεται είτε με βραστές πατάτες είτε με παραδοσιακά μακαρόνια spätzle. Οι τιμές του ξεκινάνε από €9,00.

4.Gröstl


Gröstl ©Tirol Werbung / Eichner Bernhard

Ήρθε και η ώρα για το αποκαλούμενο πιάτο των φτωχών, το οποίο όμως σερβίρεται ακόμα και στα πιο ακριβά εστιατόρια του Τιρόλ. Βραστές πατάτες κόβονται σε ροδέλες και τηγανίζονται ελαφρά με κομμάτια μικρά από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι, ρίγανη και μαϊντανό. Στο τέλος από πάνω "γαρνίρεται" με ένα αυγό μάτι. Οπτικά μπορεί να μην σας γεμίζει το μάτι, γευστικά όμως θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα €8,00 με €9,00 και συνήθως σερβίρεται και με μικρή σαλάτα.

5.Kaisersmarrn


Kaisersmarrn - Κάιζερσμαρν

Αν και είναι μια κλασσική αυστριακή συνταγή, επειδή σερβίρεται κυρίως στις ορεινές περιοχές τείνει να θεωρείται ότι είναι συνταγή του Τιρόλ. Πρόκειται για γλυκό από αλεύρι και γάλα με γαρνίρισμα από μους μήλου. Επειδή σερβίρεται σε μεγάλη ποσότητα, αρκετά εστιατόρια και ξενοδοχεία το προτείνουν και ως κύριο πιάτο. Οι τιμές του ξεκινάνε από €6,00 η μικρή μεριδα, ενώ η μεγάλη ξεκινάει από €9,00.

BONUS: Wiener Schnitzel (Το αυθεντικό σνίτσελ της Βιέννης)



Φτιάχνεται αποκλειστικά με μοσχαρίσιο κρέας το οποίο είναι παναρισμένο με παξιμάδι, αυγό και αλεύρι (τεχνική Βιέννης). Συνοδεύεται σχεδόν παντού με βραστές πατάτες (ή πατατοσαλάτα), ψιλοκομμένο μαϊντανό καθώς και μαρμελάδα από κόκκινο μύρτιλο(Preiselbeer). Το σνίτσελ όμως θα το βρείτε και σε πέντε ακόμα παραλλαγές τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα πιάτα τα οποία είναι εξίσου γευστικά και αξίζουν να τα δοκιμάσετε. Αυτά τα πιάτα θα σας τα περιγράψω σε επόμενα άρθρα!

6.235 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page