top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

ALMABTRIEB - Το απόλυτο φεστιβάλ του Σεπτέμβρη

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019



Η γιορτή των αγελάδων

Αlm

Για όσους αρέσει η πεζοπορία στα βουνά (trekking), στις Άλπεις θα συναντήσετε πάνω στα βουνά πολλά Alm. Alm ουσιαστικά είναι τα ορεινά βοσκοτόπια όπου οι αυστριακοί ανεβάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τις αγελάδες να βοσκήσουν. Κατ΄επέκταση σε αυτά τα βοσκοτόπια υπάρχουν και καταφύγια τα οποία ονομάζονται παρομοίως Alm απλά λόγω του ότι υπάρχουν πάρα πολλά για να ξεχωρίζονται μεταξύ τους υπάρχει κάποιο πρόσθετο όνομα στην αρχή πχ. - Arzler Alm, Hötinger Alm κλπ-. Σε αυτά τα καταφύγια μένουν οι βοσκοί, αλλά παράλληλα είναι συνήθες να λειτουργούν ως εστιατόρια ή ακόμα και ξενώνες. Εκεί μπορείτ να κάνετε μία στάση για να πιείτε μια μπύρα και να τσιμπήσετε κάτι κατά την διάρκεια της πεζοπορίας.


Αλμ - Καταφύγιο σε βουνό

Almabtrieb - Αλμ αμπτρίμπ

Όπως αναφέρθηκα και προηγουμένως, κατά την πεζοπορία σας θα πρέπει πολλές φορές να περπατήσετε ανάμεσα από κοπάδια με αγελάδες. Οι αγελάδες θα πρέπει κατά τους χειμερινούς μήνες να ξεχειμωνιάσουν στους στάβλους κάτω στις κοιλάδες και όχι στα βουνά. Αναλόγως την περιοχή και γύρω στα μέσα με τέλη Σεπτέμβρη, εκτελείτε ένα παραδοσιακό έθιμο το Almabtrieb. Πρόκειται ουσιαστικό για την κάθοδο των αγελάδων από τα ορεινά λιβάδια για ξεχειμώνιασμα στα χωριά. Οι βοσκοί με τις οικογένειες τους σηκώνονται από τις 04:00 το πρωί, προετοιμάζουν τα κοπάδια στολίζοντας τους με λουλούδια και στολίδια και ξεκινάνε την κατάβαση από τα βουνά στα χωριά. Μια τυπική κατάβαση από τα μονοπάτια του βουνού μπορεί να είναι και 30 χμ. Συνολικά στο Τιρόλο περίπου 100.000 αγελάδες κατεβαίνουν κάθε χρόνο από περίπου 2.100 βοσκότοπους από τα βουνά.

Στα χωριά η υποδοχή είναι μεγαλοπρεπέστατη αφού διαργανώνονται μεγάλες εκδηλώσεις όπου συρρέει πλήθος τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες. Ζωντανή μουσική, παραδοσιακές στολές που φοράνε σχεδόν όλοι, φαγητό και μπόλικη μπύρα είναι τα βασικά στοιχεία. Έχω παρευρεθεί σε δύο Αlmabtrieb μέχρι στιγμής, και μπορώ να πω ότι πρόκειται για μια φανταστική εμπειρία.


Τα πιο γνωστά Αlmabtrieb στο Τιρόλο και στο Σάλτσμπουργκ είναι τα εξής.

  1. Brixental (Tirol)

  2. Pertisau - Achensee (Tirol)

  3. Reith im Albachtal (Tirol)

  4. Wildschönau (Tirol)

  5. Kössen (Tirol)

  6. Mayrhofen (Tirol)

  7. Kufstein (Tirol)

  8. Finkenberg (Tirol) - Αυτό το almabtrieb γίνεται με πρόβατα

  9. Thumersbach, Zell am See (Salzburger Land)

  10. Weißbach bei Lofer, Saalachtal (Salzburger Land)

  11. Raurisertal (Salzburger Land)

  12. St.Wolfgang (Salzbuerger Land)

Θέλετε να πάρετε μια ιδέα για αυτήν την παραδοσιακή γιορτή; Δείτε το παρακάτω βίντεο από τον τουριστικό οργανισμό του Τιρόλου.

230 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page