top of page
Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Η Ringstrasse της Βιέννης



Η Ringstrasse (ρινγκ-στράσε) το "δαχτυλίδι" της Βιέννης έχει μήκος 5,3 χιλιόμετρα. Αρκετά μεγάλη έκταση δηλαδή ώστε να υπάρξη χώρος για πολλά μνημειώδη κτίρια, τα οποία χτίστηκαν κατά την περίοδο του ιστορικισμού στη δεκαετία του 1860 έως τη δεκαετία του 1890. Σήμερα, τα κτίρια που βρίσκονται εκεί – από την Κρατική Όπερα της Βιέννης μέχρι το Μουσείο Καλών Τεχνών – είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης της Βιέννης.


Στην θέση της σημερινής Ringstraße βρίσκονταν τα ιστορικά τείχη της Βιέννης που απέκρουσαν δύο φορές τους Οθωμανούς και τα οποία γκρεμίστηκαν για να κατασκευαστεί η λεωφόρος.

Όπερα Βιέννης
Όπερα Βιέννης

«Είναι το θέλημά μου...»

Με αυτά τα λόγια, ο Αυτοκράτορας Φραντς Τζόζεφ διέταξε την κατασκευή της Ringstrasse το 1857. Ευγενείς και πλούσιοι πολίτες έσπευσαν να χτίσουν πομπώδη παλάτια κατά μήκος αυτής της υπέροχης λεωφόρου. Πολλές από αυτές τις πρώην ιδιωτικές κατοικίες μπορούν ακόμα να θαυμαστούν σήμερα (κυρίως, ωστόσο, μόνο από το εξωτερικό τους).

Τα πιο αξιοσημείωτα κτίρια δεν είναι τα ανάκτορα, αλλά τα μεγάλα κτίρια όπως η Κρατική Όπερα (χτισμένη στο στυλ της Νεο-Αναγέννησης), το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο (φλαμανδική γοτθική), το Burgtheater (νέο μπαρόκ), το πανεπιστήμιο (Νεο-Αναγέννηση), το Μουσείο Εφαρμοσμένης Τέχνης, το Χρηματιστήριο της Βιέννης και η Εκκλησία των Αναθηματικών (Νέα Γοτθική), που κατασκευάστηκαν όλα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερα αξίζει να δείτε επίσης το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα οποία χτίστηκαν σε νεοαναγεννησιακό στιλ.

Αρχιτέκτονες όπως ο Theophil von Hansen, ο Karl Freiherr von Hasenauer, ο Gottfried Semper, ο Heinrich von Ferstel και ο Friedrich von Schmidt διαμόρφωσαν την εικόνα της Ringstrasse. Ιδιαίτερη εντύπωση έχουν αυτά του Χάνσεν (Theophil von Hansen) με κυριότερα την Ακαδημία Καλών Τεχνών και το Κοινοβούλιο. Ο Χάνσεν γνωστός ως ο αρχιτέκτονας της κλασικής Αθήνας, μετά το πλούσιο έργο του στην Ελλάδα με έργα του όπως το Ζάππειο και η Ακαδημία Αθηνών, πήγε στην Βιέννη η οποία αποτέλεσε ένα καμβά στον οποίο ξεδίπλωσε όλο του το ταλέντο του.


Το Κοινοβούλιο

Το κτίριο χρειάστηκε δέκα χρόνια για να χτιστεί και άνοιξε το 1883. Ο Θεόφιλος Χάνσεν επέλεξε το ελληνικό κλασικό στυλ για το κτίριο επειδή οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που αγάπησαν την ελευθερία και τη νομιμότητα πάνω από όλα. Το σιντριβάνι της Αθηνάς Παλλάδας μπροστά από την κύρια είσοδο του Κοινοβουλίου έχει σκοπό να ενσαρκώσει την κρατική σοφία.


Κοινοβούλιο Αυστρίας
Κοινοβούλιο Αυστρίας

Ιστορία

Η κατασκευή της Ringstrasse της Βιέννης ήταν ένα αριστούργημα πολεοδομικά. Η λεωφόρος αποτελεί ουσιαστικά την ζώνη εισόδου στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης η οποία το σύνδεσε με τα προάστια της. Οι οικοδομικές εργασίες διήρκεσαν περισσότερο από μισό αιώνα και σήμερα η Ringstrasse είναι η πιο όμορφη λεωφόρος στον κόσμο.


Οι επίσημες τελετές εγκαινίων πραγματοποιήθηκαν από τον Αυτοκράτορα Franz Joseph μπροστά στο Burgtor την 1η Μαΐου 1865. Μόνο ένα μέρος της σημερινής Ringstrasse πλάτους 57 μέτρων είχε ολοκληρωθεί εκείνη την εποχή. Το κέντρο της Βιέννης δεν ήταν πλέον μόνο για την αριστοκρατική και βασιλική κοινωνία. Η υψηλή αστική τάξη ήταν τώρα επίσης εκεί. Και η εβραϊκή αστική τάξη, που έλαβε διαδοχικά πλήρη νόμιμα δικαιώματα, έχτισε υπέροχα κτίρια στην λεωφόρο.



Αντιπροσωπευτικά αυτοκρατορικά κτίρια υψώθηκαν ενδιάμεσα: το Neue Burg, το Kunsthistorisches Museum, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Κρατική Όπερα της Βιέννης και το Burgtheater, για παράδειγμα. Ταυτόχρονα χτίστηκαν δομές που αντανακλούσαν τη νέα δημοκρατική εικόνα του πληθυσμού: η Βουλή, το Δημαρχείο και το Πανεπιστήμιο. 27 καφέ βρίσκονταν στην Ringstrasse στο ζενίθ της ενώ οι υπέροχοι χώροι του πάρκου στο ενδιάμεσο εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα ως χώρος αναψυχής. Η μουσική άνθισε επίσης: από τα βαλς και τις οπερέτες της δυναστείας Strauss και του Franz Léhar, μέχρι τον Gustav Mahler, ο οποίος ως σκηνοθέτης έφερε επανάσταση στην Όπερα της Αυλής της Βιέννη. Γενικά η βιεννέζικη μουσική γνώρισε μια τεράστια αλλαγή από τα τέλη του δέκατου ένατου στις αρχές του εικοστού αιώνα.


Η Βιέννη ήταν ήδη η μουσική πρωτεύουσα του κόσμου την εποχή της Ringstrasse.

Όσο λαμπρή ήταν και είναι η Ringstrasse, χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια για να κατασκευαστεί. Η παραγωγή τούβλων για τα υπέροχα κτίρια ήταν πολύ σκληρή δουλειά. Κυρίως μετανάστες από τη Βοημία και τη Μοραβία, οι λεγόμενοι «Ziegelbehm», παρήγαγαν οικοδομικά υλικά κάτω από συνθήκες σχεδόν σκλαβιάς στα εργοστάσια τούβλων της πόλης.


Μόλις ολοκληρώθηκε, η Ringstrasse εκπλήρωσε διαφορετικούς σκοπούς και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα: είναι μια από τις σημαντικότερες κυκλοφοριακές αρτηρίες της Βιέννης, ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, ένας εμπορικός δρόμος, και φυσικά το πιο τουριστικό σημείο της πόλης με τους τουρίστες να βλέπουν κάποια από τα πιο ωραία αξιοθέατα της Βιέννης παίρνοντας το τραμ νούμερο 2 σε μια 45λεπτη διαδρομή.


Διαμονή

Όταν επισκεφτείτε την Βιέννη και για να αποφύγετε εκπλήξεις, προτείνουμε να βρείτε ξενοδοχεία γύρω από την Ringstraße ή εντός του ιστορικού κέντρου.




Πηγές: Wien.info , enimerosi.at


386 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page