top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Roadtrip Ελλάδα-Αυστρία μέσω Σερβίας/Κροατίας

Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2021


Μετά από τρία χρόνια έκανα ξανά την διαδρομή από Ελλάδα (Πτολεμαϊδα) στην Αυστρία (Τιρόλ) μέσω Βαλκανίων και ήταν πολύ καλύτερα από ότι περίμενα. Φέτος λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων και περιορισμών (COVID-19) αποφάσισα να σας μεταφέρω την εμπειρία μου, μιας και δεν μου θύμιζε καθόλου τα προηγούμενα ταξίδια μου από την ίδια διαδρομή.


Με τον Τελωνειακό Σταθμό της Νίκη να είναι κλειστός έπρεπε να κάνω μια μικρή παράκαμψη και να πάω από Ευζώνους. Μετά και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, ξεκίνησα τα χαράματα στις 04:30, αφού τα σύνορα στο να βγεις είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο ενώ για την είσοδο στην Ελλάδα (μέχρι σήμερα τουλάχιστον 27.06.2021) είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι τις 23:00.



Σύνορα Ελλάδας

Στα σύνορα ο αστυνομικός υπάλληλος με συμβούλευσε να αποφύγω την πρωινή είσοδο καθώς περιμένουν αρκετά αυτοκίνητα από το βράδυ. Πράγματι πρόσεξα στις 06:00 το πρωί (Σάββατο) να περιμένουν πάνω από 80 αυτοκίνητα. Στην άλλη πλευρά ο αστυνομικός υπάλληλος πολύ ευγενικός, έλεγξε διαβατήριο και πράσινη κάρτα, ρώτησε στα ελληνικά που πηγαίνω και μου ευχήθηκε καλό ταξίδι. Επειδή ήμουν το μόνο αυτοκίνητο η διαδικασία κράτησε μόνο 2-3 λεπτά. Το όριο ταχύτητας είναι 130χλμ/ώρα, σε πολλά σημεία λέει 120χλμ/ώρα, και σε κάποια που λέει 80χλμ/ώρα. Εκεί κόψτε ταχύτητα γιατί ο δρόμος είναι σαν να οδηγείς σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Μπλόκα: Στον δρόμο τρία μπλόκα υπήρχαν, στο ένα μου έκαναν νόημα να σταματήσω, αλλά με το που είδαν αυστριακές πινακίδες μου έκαναν νόημα να συνεχίσω.

Διόδια: Στους 5 σταθμούς διοδίων πληρώστε καλύτερα με κάρτα γιατί στην ισοτιμία (δέχονται €) μάλλον χάνουμε από την στρογγυλοποίηση προς τα πάνω. Στην έξοδο στον τελωνειακό σταθμό δεν υπήρχε καθόλου έλεγχος. Σύνολο περίπου 6€ πλήρωσα

Covid-19: Κανένας έλεγχος, κανένας δεν φορούσε μάσκα, ούτε σε καταστήματα/βενζινάδικα

Καύσιμα: Η καλύτερη λύση να μπείτε με μισογεμάτο ρεζερβουάρ και να γεμίσετε στα βενζινάδικα πριν τα σύνορα με Σερβία αφού τουλάχιστον για Diesel που χρησιμοποιώ εγώ η τιμή ήταν 1€ το λίτρο.

Διαδρομή: 170 χλμ


Σύνορα Σερβίας

Στην είσοδο για Σερβία με 20 αυτοκίνητα και 2 σημεία ελέγχων έπρεπε να περιμένω μισή ώρα. Έλεγξαν και διαβατήριο/πράσινη κάρτα και το όχημα. Στο ξεκίνημα μέχρι και το Λεσκοβατς στα "Τέμπη" της Σερβίας ο αυτοκινητόδρομος κατασκευάστηκς πλήρως, επομένως γλυτώνετε σίγουρα μισή ώρα δρόμο για τα λίγα αυτά χιλιόμετρα. Πριν το Βελιγράδι υπάρχει σήμανση Αυτοκινητόδρομου για τον περιφερειακό, όμως δεν είναι κατασκευασμένος και μπορείτε να έχετε μεγάλη καθυστέρηση. Επιλέξτε την διαδρομή μέσα από το Βελιγράδι, το λέει και η google άλλωστε. Επίσης 140χλμ και λίγα χλμ πριν το Βελιγράδι υπάρχουν σταθμοί ΕΚΟ με μαγαζάκια αγορών. Την προηγούμενη φορά που ειχα σταματήσει είχαν και κρύους καφέδες. Το όριο είναι 130 χλμ/ώρα. Στην έξοδο από Σερβία πάλι υπήρχε τυπικός έλεγχος.

Μπλόκα: Κανένα

Διόδια: Στην είσοδο του αυτοκινητόδρομου παίρνετε χαρτάκι, πριν το Βελιγράδι πληρώνετε, μετά το Βελιγράδι πάλι χαρτάκι και πριν τα σύνορα με την Κροατία πληρώνετε πάλι. Σύνολο €16,50

Covid-19: Κανένας έλεγχος, κανένας δεν φορούσε μάσκα, εκτός από ένα καταστήμα.

Καύσιμα: Οι τιμές Diesel ήταν ίδιες με τιμές πόλης στην Ελλάδα 1,33-1,38€ το λίτρο.

Διαδρομή: 490 χλμ


Σύνορα Κροατίας

Στην είσοδο για Κροατία (Ευρωπαϊκή Ένωση άρα και roaming για το κινητό με τιμές Ελλάδας) με πάλι 20 αυτοκίνητα και 2 σημεία ελέγχων περίμενα 10 λεπτά. Έλεγξαν και διαβατήριο/πράσινη κάρτα, ρώτησαν που πάω και αυτό ήταν όλο. Την προηγούμενη φορά που ειχα σταματήσει είχαν και κρύους καφέδες. Στην έξοδο από Κροατί πάλι υπήρχε τυπικός έλεγχος χωρίς καθυστερήσεις.

Μπλόκα: Κανένα

Διόδια: Στην είσοδο του αυτοκινητόδρομου παίρνετε χαρτάκι, πριν το Ζάγκρεμπ πληρώνετε, μετά δεν έχει χαρτάκι αλλά πριν τα σύνορα με την Κροατία πληρώνετε πάλι. Η πληρωμή γίνεται και σε € αλλά τα ρέστα είναι σε Κούνες οπότε καλύτερα πληρώστε με κάρτα. Σύνολο €19,50

Covid-19: Κανένας έλεγχος, κανένας δεν φορούσε μάσκα.

Καύσιμα: Οι τιμές Diesel ήταν ίδιες με τιμές πόλης στην Ελλάδα 1,35-1,40€ το λίτρο.

Διαδρομή: 310 χλμ



Σύνορα Σλοβενίας

Ακόμα ένας τυπικός έλεγχος χωρίς καθυστερήσεις και είσοδος και στην ζώνη του €. Πολύ καλός αυτοκινητόδρομος και στην έξοδο δεν υπήρχε έλεγχος, μόνο η πληρωμή διοδίων του τούνελ Karawankel €7,50

Μπλόκα: Κανένα

Διόδια: Πριν την είσοδο ή σε κατάστημα στα σύνορα με του μπείτε θα πρέπει να προμηθευτείτε αυτοκόλλητη βινιέτα (vignette), κόστους 15€ και για ισχύ 7 ημερών. Διόδια άλλα δεν πληρώνετε εκτός από το τούνελ που ανέφερα παραπάνω.

Covid-19: Κανένας έλεγχος, κανένας δεν φορούσε μάσκα.

Καύσιμα: Οι τιμές Diesel είναι λίγο πιο φτηνές από Κροατία με τιμές περίπου στο 1,30€ το λίτρο. Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές δεν φαίνονται από τον αυτοκινητόδρομο και πρέπει να βγείτε για να τις δείτε.

Διαδρομή: 220 χλμ


Σύνορα Αυστρίας

Ακόμα ένας τυπικός έλεγχος χωρίς καθυστερήσεις , τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες τα αφήναν να περνάνε, εμένα με αυστριακές μου ζήτησαν να επιδείξω το τεστ covid. και είσοδος και στην ζώνη του €. Πολύ καλός αυτοκινητόδρομος και στην έξοδο δεν υπήρχε έλεγχος, μόνο η πληρωμή διοδίων του τούνελ Karawankel €7,50

Μπλόκα: Κανένα

Διόδια: Πριν την είσοδο στην Αυστρία προμηθευτείτε αυτοκόλλητη βινιέτα (vignette), κόστους 9,50€ και ισχύ 10 ημερών. Διόδια πληρώνετε μόνο σε μεγάλα τούνελ/γέφυρες, γενικά κάποιες υπερκατασκευές που έχουν μεγάλο κόστος συντήρησης.

Covid-19: Οι αστυνομικοί φοράνε μάσκα, και σε εσωτερικούς χώρους όλοι επίσης (υπάλληλοι, πελάτες). Για να καθίσετε σε εστιατόρια/καφέ ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών αυτών πρέπει να έχετε αρνητικό τεστ ή το green pass. Περισσότερες πληροφορίες για την είσοδο στην Αυστρία και τα μέτρα που ισχύουν εδώ.

Καύσιμα: Οι τιμές Diesel είναι λίγο πιο φτηνές από Σλοβενία με τιμές περίπου στο 1,20€ το λίτρο εκτός αυτοκινητόδρομου όμως. Στους αυτοκινητόδρομους κοστίζει το diesel 1,45€


Συμπεράσματα:

Στο ταξίδι ένιωθα σαν εξωγήινος με την μάσκα όπου και αν πήγαινα αφού κανένας άλλος δεν φορούσε. Οπότε και το αντισηπτικό ήταν απαραίτητο αξεσουάρ για ευνόητους λόγους. Αυτά όσο αφορά τον Covid. Για το ταξίδι, ήταν γενικά άνετο γιατί είχε καλοφτιαγμένους δρόμους, ελάχιστη κίνηση, ελάχιστα φορτηγά και γενικά οι οδηγοί δεν ήταν καθόλου νευρικοί.

Στην Ιταλία για παράδειγμα αγχώνεσαι με τα άπειρα αυτοκίνητα (ειδικά πριν και μετά την Μπολόνια), που τρέχουν όλοι σαν τρελοί, αλλάζουν λωρίδες όπως να' ναι, και πρέπει να κοιτάς τους τρεις καθρέφτες κάθε ένα δευτερόλεπτο, και μην αναφερθώ στα άπειρα φορτηγά. Ακόμα και μέσα στο Βελιγράδι που οδήγησα η ροή ήταν καλή και στις τρεις λωρίδες με περίπου 90χλμ/ώρα και χωρίς προσπεράσεις από τους οδηγούς.


Tips!

Αφού μέσω Ιταλίας θα χάσετε μία μέρα στο πλοίο, μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε την διαδρομή με διανυκτέρευση στο Βελιγράδι ή και στην Λιουμπλιάνα. Το έκανα πριν τρία χρόνια, οι τιμές σε φαγητό και διαμονή είναι πολύ καλές και οι δύο προορισμοί αξίζουν ιδιαίτερα. Καλή επιλογή για αυτούς που ξεκινάνε από Αθήνα είναι η στάση/διανυκτέρευση στο Νις της Σερβίας, την γενέτειρα του Μέγα Κωνσταντίνου.

Μεγάλη προσοχή στην ημέρα και ώρα του ταξιδιού για να αποφύγετε ουρές και ταλαιπωρία. Οπότε σίγουρα αποφύγετε τα Σαββατοκύριακα.



Χρήσιμα τηλέφωνα:

Τελωνείο Ευζώνων: +30 2343 051200



3.214 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page