top of page
  • Εικόνα συγγραφέαGeorgios Polychronidis

Εξόρμηση στο Καπρούν

Έγινε ενημέρωση: 30 Δεκ 2019


Ευκαιρίες σαν και αυτήν που είχαμε και οι δύο ρεπό δύσκολα βρίσκονται και έτσι αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ (Salzburger Land). Με αρχική ιδέα να επισκέφτούμε το πασίγνωστο Τσελ αμ Ζέε (Zell am See) τελικά καταλήξαμε στο διπλανό Kaprun που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μόλις πιο δίπλα.


©Tania Ioannidou

©Tania Ioannidou

Το Καπρούν είναι μια ένα χωριό με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα χειμώνα και καλοκαίρι. Τον χειμώνα είναι must προορισμός για τους λάτρεις του σκι με το χιονοδρομικό Kitzsteinhorn του ομώνυμου παγετώνα. Ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως ιδιαίτερα οικογενειακός προορισμός.

Το καλοκαίρι που πήγαμε εμείς έχει 3 υπέροχα αξιοθέατα.

  • Το πρώτο είναι οι αποθετήρες νερού σε τοπίο που θυμίζει ιδιαίτερα νορνηγικά φιορδ. Το πρώτο φράμγα κατασκευάστηκε το 1955 ενώ το δεύτερο που αποτελεί και θαύμα της μηχανικής το 2011. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για διπλό φράγμα, ενώ το κομμάτι βουνού που τα χωρίζει είναι επισκέψιμο και αξίζει μια μικρή πεζοπορία μέχρι την κορυφή του. Άλλο αξιοσημείωτο είναι ο ανοιχτός αναβατήρας 431μ SCHRÄGAUFZUG.


Kaprun Hochgebirgsstaunsee ©Verbund Tourismus GmbH

Kaprun Hochgebirgsstaunsee ©Verbund Tourismus GmbH

  • Το δεύτερο είναι η κορυφή του Σάλτσμπουργκ, η πλέον γνωστή πλατφόρμα παρατήρησης στα 3.029μ υψόμετρο στον παγετώνα του Kitzsteinhorn.


© Gletscherbahnen Kaprun

© Gletscherbahnen Kaprun

Δυστυχώς λίγο ο καιρός και λίγο ο χρόνος επισκεφτήκαμε τελικά το φαράγγι Σίγκμουντ Τουν που είναι και το τρίτο αξιοθέατο του Καπρούν.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ SIGMUND THUN KLAMM


©Tania Ioannidou

©Tania Ioannidou

Απέχει περίπου 1,5χμ από το κέντρο του χωριού οπότε μπορείτε να μεταβείτε με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι της όχθης του μικρού ποταμού. Πριν πάτε στο ταμείο για τα εισιτήρια θα σας συμβούλευα να μπείτε στον υδροηλεκτρικό σταθμό που είναι επισκέψιμος.


Είσοδος Φαραγγιού ©Tania Ioannidou

©Tania Ioannidou

Εκτός από φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό για τα δύο φράγματα καθώς και το εσωτερικό του σταθμού, μπορείτε να μπείτε στην αίθουσα προβολής και να επιλέξετε να δείτε βίντεο στα αγγλικά ή γερμανικά από την ιδιαίτερη κατασκευή του φράγματος.


©Tania Ioannidou

©Tania Ioannidou

Το φαράγγι μας άφησε άφωνους. ιδαίτερα ψηλό, βραχώδες και με ορμητικά νερά. Η συνολική διαδρομή είναι γύρω στα 320 μέτρα από τα οποία το περισσότερο μέρος είναι στις ξύλινες σκάλες.


Φαράγγι στο Καπρούν

Φαράγγι Αυστρία ©Tania Ioannidou

©Tania Ioannidou

Η διαδρομή είναι ιδαίτερα αργή όχι λόγω της υψομετρικής διαφοράς αλλά των πολλών επισκεπτών καθώς όλοι (όπως και 'μεις) σταματούσαν για να αποθανατίσουν το απίστευτο αυτό τοπίο.



Φαράγγι στο Καπρούν ©Georgios Polychronidis

©Georgios Polychronidis

Στο τέλος της διαδρομής βρίκαμε ένα μικρό φράγμα από του οποίου την κορύφη σαν συντριβάνι κατέβαινε το νερό που κατέληγε με ταχύτητα στο φαράγγι. Το τέλος του φαραγγιού βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσετε αμέσως πίσω.

Η ΛΙΜΝΗ ΚΛΑΜ-ΖΕΕ (KLAMMSEE)


Λίμνη Klammsee ©Georgios Polychronidis

©Georgios Polychronidis

Τι καλύτερο μετα από μια ανηφορική διαδρομή να βρίσκεσαι στην άκρη μιας αλπικής μικρής λίμνης. Το φαράγγι του Sigmund Thun τροφοδοτείται από την μικρή τεχνητή λίμνη Κλαμ-ζέε (λίμνη του φαραγγιού). Την λίμνη μπορείτε να την περπατήσετε γύρω γύρω αφού υπάρχει κυκλική διαδρομή για τους πεζοπόρους.


Klammsee

Στην άλλη άκρη της υπάρχει διαμορφωμένος παιδότοπος δίπλα στην όχθη καθώς και ένα μικρό εστιατόριο. Για τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά μια φωτογραφία με τα λάμα (που πρώτη φορά είδα στην ζωή μου) είναι μια ανάμνηση που θα μείνει.


Οικογενειακο παιχνίδι στην όχθη ©Georgios Polychronidis

©Georgios Polychronidis

Επειδή είμαστε συνηθισμένοι όμως και σε λίγο παραπάνω πεζοπορία, ανεβήκαμε στον ξενώνα (Αλμ) που βρίσκεται πάνω από την λίμνη για να πιούμε κάτι να ξεδιψάσουμε και να τσιμπήσουμε τοπικό κολατσό (Jause - Γιάουζε). Φυσικά η θέα της λίμνης απο ψήλά καθώς και των φραγμάτων στο βάθος μας αποζημείωσε.


Κολατσό με θέα την λίμνη

ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ

Το μόνο που μας προξένησε αμφιλεγόμενα συναισθήματα ήταν η υπερβολική για εμένα εστίαση στην αγορά των Αράβων. Δεν ήταν μόνο ο μεγάλος αριθμός τους, όσο ότι όπου περπατούσαμε βρίσκαμε πινακίδες στα αραβικά (ακόμα και τα κομμωτήρια είχαν επιγραφές στα αραβικά). Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ελάχιστες επιλογές για φαγητό ή διασκέδαση, δεν μας άφησαν θετικές εντυπώσεις ώς προς την διανυκτέρευση στο χωριό.


Αραβικές πινακίδες στο Καπρούν

Κατά τ' άλλα, για αυθημερόν εκδρομή είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε και να ζήσετε ξεχωριστές εμπειρίες. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο Κάπρουν για να επισκεφφτούμε κάποια άλλη στιγμή και τα υπόλοιπα αξιοθέατα.

452 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page